De ce s-au retras rusii in mare viteza spre est. Ucraina a primit peste 60.000 de rachete antitanc si peste 25.000 de rachete antiaeriene

externe

Ucraina a primit din partea SUA si a aliatilor sai peste 60.000 de rachete antitanc si peste 25.000 de rachete antiaeriene, a anuntat joi seful Statului Major al armatei americane, generalul Mark Milley, potrivit Reuters, citata de Agerpres.

Sistemele antiaeriene portabile au permis armatei ucrainene sa impiedice Rusia sa obtina superioritatea aeriana care ar fi ajutat mult trupele ruse in invazia declansata pe 24 februarie, a remarcat generalul american la o audiere in Comitetul pentru Servicii Armate din Senatul SUA.

El a mai apreciat ca Ucraina foloseste eficient minele terestre in confruntarile cu Rusia, fortand astfel unitatile de tancuri si blindate ruse sa patrunda in zone unde sunt vulnerabile in fata numeroaselor arme antitanc moderne furnizate Ucrainei de statele occidentale. ”Acesta este unul din motivele pentru care vedeti coloana dupa coloana de vehicule ruse care sunt distruse”, a explicat responsabilul Pentagonului.

Vorbind in fata aceleiasi comisii, secretarul american al apararii, Lloyd Austin, a recunoscut pentru prima data public ca SUA ajuta Ucraina de asemenea cu informatii despre miscarile trupelor ruse, relateaza CNN.

Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a cerut mai devreme la o reuniune a NATO desfasurata la Bruxelles si mai mult arme occidentale, insistand ca Ucraina are nevoie de acestea pentru a face fata unei ofensive majore a trupelor ruse asteptata in Donbas, regiune pe care Moscova se concentreaza acum dupa ce si-a retras trupele din nordul Ucrainei.

Secretarul general al Aliantei, Jens Stoltenberg, a declarat dupa aceasta reuniune ca ”aliatii NATO sunt pregatiti pentru a oferi mai mult sprijin Ucrainei” si ”recunosc urgenta sporirii ajutorului” militar pentru aceasta.

Potrivit estimarilor Kievului, care nu pot fi verificate de surse independente, de la inceputul invaziei Rusia a pierdut in Ucraina circa 18.900 de militari (morti, raniti si prizonieri), 698 de tancuri, 1.891 de vehicule blindate, 198 de lansatoare de rachete, 159 de avioane, 135 de elicoptere si 111 drone.

Mai mult despre: ,

Comentarii: