De ce sa platim 6 mld. euro Turciei? Vor primi inapoi doar „cateva mii sau zeci de mii” de MIGRANTI

news

Acordul dintre Turcia si UE privind readmisia migrantilor nu se aplica in cazul refugiatilor care se afla deja pe insulele grecesti ci celor care vor sosi aici dupa ce intelegerea va intra in vigoare, a declarat joi ministrul turc pentru afaceri europene, Volkan Bozkir, citat de agentia de stiri nationala Anadolu, relateaza Reuters si AFP, citate de Agerpres.

Numarul migrantilor care vor fi primiti inapoi in Turcia va fi de ordinul miilor sau a zecilor de mii si nu de ordinul milioanelor, a mai precizat Bozkir, conform unei postari pe Twitter a Anadolu.

El a mai precizat ca Turcia isi va indeplini obligatiile care ii revin pentru liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii care calatoresc in UE pana la 1 mai.

UE a promis Turciei un ajutor de 6 miliarde de euro pentru refugiatii care si-au parasit tara din cauza razboiului si accelerarea negocierilor pentru aderarea la UE in schimbul limitarii migratiei in blocul comunitar, in conditiile in care 130.000 de persoane au ajuns deja in Europa in acest an.

Luni, 7 martie, in cadrul unui summit extraordinar UE-Turcia, sefii de stat si de guvern din tarile UE au ajuns la un preacord cu autoritatile turce privind o serie de masuri pentru limitarea numarului de migranti care pleaca de pe coastele turce pentru a ajunge in Europa si readmisia rapida a celor ajunsi in insulele grecesti, dar acesta se va aplica doar dupa ce va fi aprobat oficial de Cei 28 in cadrul Consiliului European de primavara de la jumatatea acestei luni.

Austria critica dur acordul cu Turcia

Ministrul de interne al Austriei, Johanna Mikl-Leitner, s-a declarat joi „extrem de critica” fata de proiectul de acord privind migratia negociat de UE si Turcia, avertizand ca acesta comporta pentru Europa riscul ca valorile sale sa fie „aruncate peste bord”, informeaza AFP.

„Sunt extrem de critica. Gasesc ingrijorator faptul ca Turcia pune sub tutela o publicatie critica la adresa guvernului, iar trei zile mai tarziu prezinta o lista de cereri”, a declarat Johanna Mikl-Leitner inaintea unei intrevederi cu omologii sai europeni, care se va desfasura joi, la Bruxelles. „Ma intreb cu adevarat daca mai avem inca respect pentru noi insine si valorile noastre, sau daca suntem pe cale sa le aruncam peste bord”, a adaugat ministrul de interne, la postul de radio public austriac.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: