De ce scade AUR? Nu e doar atitudinea pro-rusa – Analiza

analize

Alianta pentru Unirea Romanilor (AUR), considerat principalul partid extremist si populist al Romaniei, a cunoscut un declin masiv in sondajele de opinie privind intentia de vot in ultimele luni. Formatiunea condusa de George Simion a scazut semnificativ in intentiile de vot de la maximul atins in luna februarie, cand un sondaj INSCOP ii dadea la 22.5%, pe locul al doilea in intentiile de vot dupa PSD.

Un alt sondaj INSCOP din perioada 2-7 martie, dupa inceperea invaziei rusesti in Ucraina, ii arata la 19%, unul publicat de CURS in 13 martie la 14%. Cele mai recente sondaje, cel facut de CURS pentru finalul lui martie si prima jumatate a lunii aprilie si cel realizat de Avangarde pentru aprilie, ii pune si mai jos, la doar 12%, respectiv 15%.

Chiar daca sondajele nu sunt mereu exacte si ar trebui privite cu reticenta cand sunt comandate de partide politice, trendul de scadere masiva – intre 25 si 50% pierdere in intentia de vot – e indiscutabil.

Cand mergi cu Rusia

Principalul factor care a dus la scaderea AUR este razboiul din Ucraina. AUR a dus o politica aproape fatis anti-ucraineana si a sprijinit sau relativizat indirect atacul rusesc, chiar daca pe alocuri a incercat sa indulceasca aceasta pozitie.

Presedintele AUR, George Simion, chiar a facut o declaratie de un cinism aproape incredibil, comparand razboiul declansat de Rusia si soldat cu mii de victime, cu relatia Uniunii Europene cu statele membre. ‚‚Europa centrala si de Est este sub atacul Moscovei si al Bruxelesului’’, a spus Simion in timp ce armata rusa bombarda zonele civile din Ucraina.

Simion si alti lideri ai AUR au atacat dur Ucraina, acuzand-o ca ‚‚incalca drepturile romanilor de acolo’’, ba chiar unii dintre ei au sugerat anexarea de catre Romania a unor teritorii care au apartinut intr-o perioada Romaniei. Simion s-a repliat dupa un timp, numindu-l pe Putin criminal, dar efectul pozitiei sale initiale s-a facut simtit intr-o perioada in care informatiile despre masacrele comise de rusi in Ucraina au devenit indiscutabile.

Atitudinea sa de la discursul presedintelui ucrainean Zelenski transmis in Parlamentul Romaniei nu a ajutat. Seful AUR ca si-a tras singur scaunul de sub el cand, imediat dupa acel moment, a facut un live pe Facebook in care a fost umilit de deputatul USR Bogdan Rodeanu, care i-a reprosat atitudinea pro-rusa.

Clipul a devenit viral pe Facebook, in ciuda eforturilor lui Simion de a-l sterge.

Unul dintre consultantii politici ai AUR, Anton Pisaroglu, care a lucrat si pentru PSD, a renuntat sa mai lucreze cu formatiunea, declarand ca aceasta a mers intr-o zona periculoasa pentru Romania, aluzie la sprijinul indirect pentru Rusia.

In acelasi timp, sondajele au aratat ca scepticismul romanilor fata de UE si NATO, adica filonul pe care AUR il exploateaza, s-a diminuat considerabil pe fondul temerilor privind razboiul.

Temele AUR au disparut sau au fost puse in surdina

Eliminarea restrictiilor impuse de pandemia de coronavirus au luat principala tema pe care a folosit-o AUR in ultimele luni si care i-a adus popularitate. Desi AUR a incercat sa-si aroge meritul pentru ridicarea acestor restrictii, faptul ca nu a mai putut vorbi despre subiect a redus si vizibilitatea partidului.

In acelasi timp, AUR nu a mai putut folosi spatiul mediatic pentru ca a fost capturat de tema razboiului si a preturilor la energie. Natural in vreme de razboi, societatea se uita mai ales la lideri, cu atat mai mult la cei care au experienta militara.

Stirile despre Ucraina au concentrat atentia populatiei spre guvernanti, mai ales spre premierul Nicolae Ciuca (PNL), fost general.

AUR a exploatat timp de multe luni cresterea preturilor la energie si alimente, dar aici PSD, cel mai mare partid al guvernarii, a reusit in cele din urma sa ocupe o parte a spatiului mediatic, mai ales ca liderul PSD Marcel Ciolacu, care pare sa fi acaparat tema sociala a guvernarii.

Eforturile AUR de a continua sa profite politic de pe urma acestor probleme au ajuns in cele din urma la saturatie si din lipsa diversificarii mesajului, mai ales ca si celalalt partid de opozitie din Parlament a atacat pe aceasta tema si a propus o serie de solutii.

Dezavuarea din partea Bisericii

AUR s-a prezentat mereu ca un partid apropiat de Biserica Ortodoxa Romana, iar George Simion a postat permanent poze in care era alaturi de diferite fete bisericesti, dintre care unele nici macar nu erau de actualitate.

Excesele AUR au adus la dezicerea totala a BOR de AUR.

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei, Vasile Banescu, a lansat un atac dur la adresa AUR, acuzand ‚‚amestecare natanga a religiei cu politica’’, el acuzand partidul ca ‚‚paraziteaza imaginea Bisericii’’, printre multe alte mustrari.

Ulterior, Simion a gasit cu greu fete bisericesti cu care sa se asocieze.

Tensiuni si gafe la AUR

Un alt factor mai putin important dar nu total lipsit de semnificatie este sirul de conflicte si tensiuni din interiorul AUR, care s-au varsat in exterior.

Calin Georgescu, cel propus presedinte de onoare al AUR de George Simion, a facut o serie de declaratii in favoarea Miscarii Legionare care au adus un val de critici la adresa partidului. Claudiu Tirziu, care a fost co-presedinte AUR pana cand George Simion a ocupat aceasta pozitie singur dupa congresul din 28 martie, l-a atacat pe Georgescu, acesta fiind nevoit sa-si retraga pretentiile de a fi presedinte de onoare.

Tirziu si alti lideri ai AUR au avut chiar un conflict intern cu Simion, care i-a amenintat public ca ii va da afara din partid. In cele din urma taberele s-au reconciliat si Tirziu a candidat pe lista lui Simion la congres.

Imediat dupa, deputatul AUR Constantin Aelenei, singurul contracandidat al lui Simion la acest eveniment, a demisionat din partid si a lansat un val de acuzatii la adresa acestuia. El a spus chiar ca a fost amenintat ca va fi calcat cu masina, fara sa dea detalii.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: