De ce sefii Academiei de Politie au fost condamnati cu suspendare. Motivarea Curtii de Apel: „Un contact cu mediul din penitenciar ar putea lasa urme profund negative asupra personalitatii lor”

news

Curtea de Apel si-a motivat decizia de a-i condamna la inchisoare cu suspendare pe fostii sefi ai Academiei de Politie, Adrian Iacob si Mihail Marcoci prin faptul ca „mediul din penitenciar ar putea lasa urme profund negative asupra personalitatii lor”. Cei doi au fost condamnati la cate 3 ani de inchisoare cu suspendare.

“Instanta apreciaza ca, in raport de circumstantele personale ale inculpatilor care se afla la un prim incident cu legea penala, au o profesie si copii minori in intretinere, avand in vedere ca un contact cu mediul din penitenciar ar putea lasa urme profund negative asupra personalitatii lor, de faptul ca erau bine integrati in societate anterior savarsirii faptei, neexistand dovezi ca inculpatii nu se pot indrepta decat prin inlaturarea totala a libertatii, nu este necesara executarea acesteia in regim inchis, fiind suficient avertismentul pronuntarii hotararii de condamnare pentru ca acestia sa manifeste o diligenta sporita in viitor in vederea respectarii valorilor sociale ocrotite de legea penala.

Din analiza elementelor aflate la dosar nu rezulta in nici un fel ca inculpatii sunt persoane care nu ar putea intelege gravitatea faptelor decat recurgand la mijlocul represiv al privarii de libertate, astfel incat va dispune suspendarea sub supraveghere a pedepsei”, a sustinut Curtea de Apel Bucuresti.

Fostii sefi ai Academiei de Politie, Adrian Iacob si Mihail Marcoci, au fost condamnati pe 24 mai de Curtea de Apel Bucuresti la cate 3 ani de inchisoare cu suspendare si cate 120 de zile de munca in folosul comunitatii in dosarul santajarii jurnalistei Emiliei Sercan.

„Adrian Iacob si Mihail Marcoci, fostul rector si fostul prorector la Academia de Politie, au fost condamnati de Curtea de Apel Bucuresti la cate 3 ani de inchisoare cu suspendare si cate 120 de zile de munca in folosul comunitatii in dosarul amenintarii mele cu moartea.

Sentinta nu e definitiva si vor mai urma cel putin doi ani de recurs la Inalta Curtea de Casatie si Justitie.

Exact acum doi ani, pe 24 mai 2019, Adrian Iacob si Mihail Marcoci erau pusi sub urmarire penala pentru instigare la santaj dupa ce in dimineata acelei zile au fost facute perchezitii la domiciliile lor, dar si la Academia de Politie”, a anuntat Emilia Sercan.

Procurorii anticoruptie noteaza in rechizitoriul trimis instantei ca, la sfarsitul lunii martie – inceputul lunii aprilie 2018, Adrian Iacob si Petrica Mihail Marcoci, in calitate de rector, respectiv prorector al Academiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza”, l-ar fi determinat pe Gheorghe Adrian Barbulescu sa transmita unei persoane, jurnalist de investigatie – persoana vatamata, mesaje de amenintare pentru a o constrange sa inceteze investigatiile jurnalistice care vizau suspiciunile de plagiat din cadrul Academiei, urmarind astfel eliminarea riscurilor pentru cariera lor profesionala.

Concret, arata anchetatorii, Iacob si Marcoci i-ar fi cerut lui Gheorghe Adrian Barbulescu, profitand de ascendentul pe care li-l dadeau relatia de subordonare functionala, diferenta de varsta si de grad profesional, precum si de recunostinta acestuia pentru ca dupa absolvire fusese mentinut in cadrul Academiei, sa achizitioneze mai multe aparate de telefon second hand si cartele preplatite pentru a transmite mesaje de amenintare persoanei vatamate.

„Concomitent, cei doi instigatori i-au promis politistului care a trimis efectiv mesajele de amenintare ca ii vor asigura protectia pentru a nu fi tras la raspundere penala si i-au adresat incurajari pentru a-i intari rezolutia infractionala pe parcursul savarsirii faptelor. Solicitari similare au fost transmise de inculpati unui alt ofiter debutant din cadrul Academiei, care insa nu le-a dat curs”, mentioneaza DNA.

Sursa citata mai precizeaza ca aceste demersuri ar fi fost determinate de faptul ca, in perioada mentionata, persoana vatamata a publicat mai multe articole care vizau in mod direct activitatea Academiei de Politie, care ar fi putut avea consecinte semnificative asupra carierei si reputatiei lui Adrian Iacob si a lui Petrica Mihail Marcoci.

„Dupa trimiterea mesajelor de amenintare, inculpatii au avut mai multe convorbiri cu autorul faptei, folosind aplicatii telefonice criptate sau prin intermediari, prilej cu care i-au cerut sa stearga toate schimburile anterioare de mesaje, i-au indicat ce sa declare organelor de urmarire penala si l-au asigurat ca va primi o pedeapsa usoara, precum si ca va fi mentinut in cadrul Academiei chiar in situatia unei condamnari”, mai arata procurorii.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: