De data asta Dragnea nu mai scapa. PNL si USR s-au inteles cu pucistii PSD, planul a demarat deja

opinii

Mai multe declaratii si actiuni, sau mai degraba o anumita inactiune din partea principalelor partide de Opozitie, arata ca PNL si USR s-au inteles cu pucistii din PSD pentru a scapa de Dragnea din fruntea Camerei Deputatilor.

Despre ce inactiune este vorba? Desi PNL a anuntat, inca de acum doua luni, ca va depune o motiune de cenzura impotriva Guvernului Dancila imediat cum va incepe sesiunea parlamentara de toamna, nimic nu se intampla in acest sens. Si nici USR nu face vreo miscare in aceasta directie. Aceasta atitudine ar putea sa para surprinzatoare, mai ales ca Dragnea este extrem de vulnerabil: sta foarte prost in sondaje, este puternic contestat in partid iar in plan extern nu mai are nicio usa deschisa.

Basescu de la PMP face valuri pe acest subiect, insa stie foarte bine ca ceva se intampla. Nervos ca a fost lasat pe dinafara, el acuza PNL si USR ca fac blat cu PSD refuzand sa depuna motiunea de cenzura. „Singura actiune corecta si necesara a opozitiei este o motiune de cenzura impotriva Guvernului. Altfel, totul este o farsa a unor lideri politici gen Ludovic Orban si Dan Barna”, atacat Basescu, miercuri.

Nu este vorba de blat, ci cel mai probabil de o intelegere intre PNL si USR, de o parte, si pucistii din PSD de cealalta parte. Evident ca PNL si USR ar dori sa scape de Guvernul Dancila, dar pucistii considera ca inca nu este momentul. Cele doua parti au insa un interes comun imediat: eliminarea lui Dragnea din fruntea Camerei Deputatilor.

Faptul ca PNL si USR nu depun motiunea de cenzura este o dovada pucistii au ajuns la o intelegere cu cele doua partide: „Voi o lasati pe Viorica in pace si noi venim cu voturile necesare pentru revocarea lui Dragnea”.

In acest sens, prim-vicepresedintele PNL, Raluca Turcan, a anuntat, miercuri, ca a fost depus un proiect pentru modificarea regulamentului Camerei Deputatilor, prin care presedintele acesteia sa poata fi revocat din functie la propunerea unei treimi din numarul total al deputatilor.

„Este un proiect legislativ pe care l-am avut si in sesiunea trecuta, care a fost respins, insa, in contextul in care, presedintele Camerei Deputatilor, este tot mai vizibil vinovatul decredibilizarii institutiei Parlamentului, decredibilizarii imaginii Romaniei in strainatate, a devenit personajul care transforma forul de baza a legiferarii din Romania intr-o institutie aflata la cheremul personal, consideram ca se impune o dezbatere reala, din nou, despre posibilitatea revocarii domnului Liviu Dragnea din functia de presedinte al Camerei Deputatilor”, a adaugat Turcan.

De data aceasta sunt sanse foarte mari ca proiectul sa fie adoptat. Pucistii din PSD au anuntat deja ca peste 100 de parlamentari sunt de partea lor.

„Cred ca lucrurile nu mai pot fi oprite in momentul de fata, cred ca cele cateva milioane de voturi pe care colegii mei le au in spate, si cei peste 100 de parlamentari din judetele semnatare reprezinta mult mai mult decat niste voturi numarate intr-un CEx. Finalul cred ca poate fi unul singur: plecarea lui Liviu Dragnea din fruntea partidului”, a declarat presedintele PSD Caras-Severin, Ion Mocioalca, saptamana trecuta.

Debarcarea lui Dragnea de la sefia Camerei Deputatilor ar fi un imbold puternic pentru nehotaratii din PSD sa treaca de partea pucistilor. In plus, dat fiind ca pe liderii PSD nu-i caracterizeaza in niciun caz consecventa, ci pozitionarea in functie de directia vantului, o eventuala eliminare a lui Dragnea va fi semnalul ca lucrurile se vor schimba radical in scurt timp. Iar cine va rata urcarea in noua corabie va ramane sa inoate printre resturi alaturi de cadavrul capitanului.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: