De la mare iubire s-a ajuns la dusmanie. Rovana Plumb se stropseste la Corina Cretu si ii cere explicatii

politica

Romania nu a pierdut bani de la Uniunea Europeana, a declarat miercuri, la Antena 3, Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, in replica la o postare de pe Facebook a comisarului european Corina Cretu. Plumb i-a cerut comisarului sa isi explice abordarea.

Corina Cretu a afirmat, miercuri, ca a facut ”enorm” pentru evitarea dezangajarii fondurilor europene si ca Rovana Plumb nu a facut marti referire la eforturile comune pentru ca ”probabil nu a primit aprobare de la partid”. Ea a precizat ca au fost ”salvate” 350 de milioane de euro din cei 830, prin decizii stabilite impreuna cu autoritatile romane, dar au fost pierdute sume din Fondul Social si Garantia pentru tineri. „Din pacate, Romania a pierdut in 2018 din Fondul Social 22 milioane de euro, pierdere automata – nefiind proiecte de analizat. In plus, intreaga suma destinata tinerilor, Garantia pentru tineri- Youth Employment Initiative- pentru care ne-am luptat atat ca europarlamentari, 343 milioane de euro s-au pierdut definitiv. Acest instrument era destinat combaterii somajului in randul tinerilor intre 18 si 25 de ani, fiind lansat la Bucuresti in 8 aprilie 2015 la Bucuresti de catre vicepresedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovski si Primul Ministru Victor Ponta, in prezenta ministrilor sai de atunci, Rovana Plumb si Eugen Teodorovici. Acesta e adevarul. Pentru mine cel mai important e sa facem tot ce putem pentru cetatenii Romaniei, fara a-i minti”, a conchis comisarul european.

Banii nu s-au pierdut, a spus Rovana Plumb, referindu-se la cele 22 de milioane de euro. Ministerul spune ca exista un disponibil de 106 milioane de euro, de care pot beneficia 200.000 de tineri, si care pot fi cheltuiti pana in 2023. „Regulamentele s-au schimbat la nivelul UE, nu s-au pierdut banii, pot fi accesati pana in 2023”.

Ministrul fondurilor europene spune ca prefera sa nu raspunda acuzatiilor Corinei Cretu decat punctand anumite lucruri, cum este pierderea sumelor. Pe de alta parte, oficialul european va trebui sa isi explice abordarea. „Doamna comisar Cretu ar trebui sa explice de ce exista o asemena abordare, pentru ca si ieri in conferinta am recunoscut tot ceea ce inseamna sprijin din partea Comisiei Europene. Dar absorbtia banilor europeni se face de catre beneficiar, pentru ca ei, beneficiarii, implementeaza proiecte. Rolul nostru este sa ne asiguram ca aceasta cheltuire a banilor se face intr-un mod transparent, cu un control riguros”.

Mai mult despre: ,


Comentarii: