De neimaginat in Regimul PSD. Ministrul Justitiei transmite live pe Facebook interviurile cu candidatii pentru postul de procuror european

news

Ministerul Justitiei a inceput, luni, interviurile cu cei 14 candidati care au intrunit conditiile de participare in vederea selectiei pentru functia de procuror european delegat in Romania. Interviurile sunt transmise live pe pagina de Facebook a Ministerului de Justitie.

Luni sunt intervievati trei candidati: Dana Manuela Ana, Cristina Dana Bunea si Camelia Elena Grecu. Interviurile sunt conduse de ministrul Stelian Ion.

Marti urmeaza sa sustina interviurile Constantin Irina, Paul Chiosac, Claudia Irina Chivu, Alexandru Liviu Lascu, Florentina Mirica si Bogdan Florin Munteanu, iar miercuri – George Nica, Gianina Oreviceanu, Gabriela Popa, Jean Nicolae Uncheselu si Elena Hach.

Potrivit Ministerului Justitiei, procedura de selectie se desfasoara dupa urmatorul calendar:

* 25 – 28 ianuarie – interviul in fata Comisiei de selectie;

* 29 ianuarie – afisarea rezultatelor selectiei;

* 29 ianuarie – 2 februarie – transmiterea listei candidatilor pentru functia de procuror european delegat procurorului-sef european.

Procurorii europeni delegati in Romania vor actiona in numele Parchetului European (EPPO) in statele lor membre si vor avea aceleasi competente ca procurorii nationali in ceea ce priveste investigatiile, urmaririle penale si trimiterea in judecata.

EPPO va ancheta si va urmari penal fraude si alte infractiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE: fraudele la cheltuielile si veniturile bugetului UE, fraudele legate de TVA (daca implica cel putin doua state membre si prejudiciul este de cel putin 10 milioane euro), spalarea de bani provenind din sumele fraudate de la bugetul UE, coruptia activa si pasiva si deturnarea de fonduri care aduc atingere intereselor financiare ale UE, participarea la o organizatie criminala daca principalele activitati constituie infractiuni ce aduc atingere bugetului UE.

In cazul in care o infractiune are repercusiuni la nivelul Uniunii, ceea ce impune desfasurarea investigatiei de catre EPPO sau ar putea fi savarsita de functionari sau alti agenti ai Uniunii sau membri ai institutiilor Uniunii, chiar daca prejudiciul este inferior sumei de 10.000 euro, EPPO isi poate exercita competenta, explica Ministerul Justitiei.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: