De Ramadan, Israelul va stabili limite de securitate la Moscheea Al Aqsa din Ierusalim

externe

Israelul va permite rugaciunile de Ramadan la Moscheea Al Aqsa din Ierusalim in cursul lunii sfinte, dar limitele vor fi stabilite in functie de nevoile de securitate, a declarat luni biroul primului ministru Benjamin Netanyahu, potrivit Reuters.

Gruparea militanta Hamas, principalul inamic al Israelului in razboiul din Gaza, a denuntat restrictiile propuse, iar consiliul islamic palestinian a cerut tuturor musulmanilor sa viziteze Al Aqsa, indiferent de decizia Israelului.

Al Aqsa, unul dintre cele mai sfinte locuri din lume pentru musulmani, se afla pe varful unui deal din orasul vechi al Ierusalimului, intr-un complex venerat si de evrei ca loc al templelor lor din vremurile biblice.

Regulile cu privire la accesul la site au fost o sursa frecventa de frictiuni, in special in timpul sarbatorilor, inclusiv Ramadanul, care incepe anul acesta in jurul datei de 10 martie. Israelul a impus restrictii in trecut – de obicei tinandu-i departe pe credinciosii mai tineri – spunand ca acest lucru previne violenta.

Intrebat despre posibilitatea blocarii accesului musulmanilor israelieni la Al Aqsa, biroul lui Netanyahu a spus ca „Primul ministru a luat o decizie echilibrata de a permite libertatea de cult in cadrul nevoilor de securitate determinate de profesionisti”, fara a oferi alte detalii.

Netanyahu este sub presiunea ambilor parteneri de extrema dreapta din coalitia sa, care doresc restrictii mai dure, iar tarile din regiune fac eforturi pentru a mentine status quo-ul.

Ministrul securitatii nationale, Itamar Ben Gvir, care conduce un partid dur din guvern, a declarat ca aceia care urasc Israelul vor folosi evenimentul pentru a-si arata sprijinul pentru conducerea Hamas si pentru a incita la violenta.

„Intrarea a zeci de mii de dusmani intr-o sarbatoare a victoriei pe Muntele Templului este o amenintare la adresa securitatii Israelului”, a spus Ben Gvir.

Consiliul Suprem Fatwa, cea mai inalta adunare islamica palestiniana, a cerut „tuturor celor care pot ajunge la binecuvantata moschee Al Aqsa sa mearga la ea si sa o protejeze”.

Hamas a spus ca palestinienii ar trebui „sa respinga aceasta decizie criminala, sa reziste arogantei si insolentei ocupatiei si sa se mobilizeze pentru a ramane fermi si neclintiti in Moscheea Al Aqsa”.

In aprilie anul trecut au avut loc ciocniri intre politia israeliana si palestinieni la moschee in timpul Ramadanului. Au existat, de asemenea, tulburari violente la fata locului in 2021 si 2022.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: