externe

De teama confiscarii, miliardarii rusi sunt disperati sa-si mute averile din Occident la Moscova, unde este foarte posibil ca ele sa fie luate de Putin

Unii miliardari rusi au renuntat sa mai incerce sa isi pastreze banii in Occident si s-au resemnat acum sa ii aduca inapoi in Rusia, unde se confrunta cu riscul mereu prezent de a fi confiscati de Kremlin.

Din ce in ce mai izolati de serviciile bancare si financiare occidentale, cei mai bogati indivizi din Rusia se confrunta cu o dilema atunci cand vine vorba de transmiterea averilor lor catre urmatoarea generatie, potrivit Bloomberg. Cei mai multi dintre miliardarii care au fost sanctionati au ales sa isi mute activele acasa, a relatat agentia de stiri.

„Soarta acestor vaste averi are implicatii majore pentru Rusia, care ramane in mare parte izolata de mare parte din restul lumii”, a relatat Bloomberg, adaugand ca cei 26 de rusi din indicele Bloomberg Billionaires Index au impreuna aproximativ 350 de miliarde de dolari.

„Varsta lor medie este de 63 de ani, ceea ce inseamna ca modul si locul in care vor alege sa-si transmita averile in urmatoarele decenii se va reverbera in economie si in toate sectoarele de afaceri”.

Doi astfel de miliardari au declarat pentru Bloomberg, sub protectia anonimatului, ca acum nu pot face afaceri decat in Rusia si ca pur si simplu aleg sa nu se gandeasca la potentiale confiscari de bunuri.

Un alt magnat sanctionat, care si-a mutat activele acasa, a declarat ca nu s-a gandit inca cum sa se ocupe de succesiunea sa, dar ca el si familia sa au recurs la construirea unei noi vieti in Rusia.

Amenintarea confiscarii activelor este foarte reala – un raport al Ministerului britanic al Apararii de luna trecuta a declarat ca Kremlinul a preluat controlul asupra a aproximativ 180 de companii in valoare de aproximativ 11,5 miliarde de dolari de la inceputul invaziei la scara larga a Ucrainei.

„Companiile detinute de straini au fost aproape sigur prioritizate, inclusiv companiile detinute de rusi care traiesc in strainatate”, se arata in raport.

„Statul rus a redistribuit active catre oameni de afaceri aliniati la Kremlin care sustin razboiul din Ucraina”, a adaugat acesta.

In cea mai recenta miscare din partea Occidentului in ceea ce priveste activele rusesti inghetate din strainatate, ambasadorii UE au convenit in principiu asupra unei masuri pentru utilizarea profiturilor provenite din acestea pentru a sprijini redresarea si nevoile militare ale Ucrainei, a anuntat presedintia belgiana a UE la 8 mai.

Partenerii occidentali ai Ucrainei si alti aliati au inghetat aproximativ 300 de miliarde de dolari in active rusesti la inceputul invaziei la scara larga din 2022. Aproximativ doua treimi sunt detinute in compania de servicii financiare Euroclear, cu sediul in Belgia.

In timp ce SUA au propus confiscarea directa a activelor rusesti in conformitate cu legea REPO recent adoptata, UE a fost mai ezitanta, temandu-se de capcanele juridice si fiscale ale confiscarii.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

New York Times: NATO este aproape de a trimite soldati in Ucraina. Care va fi misiunea acestora

Potrivit unui articol publicat in New York Times (NYT), se pare ca NATO este aproape…

2 ore ago

Ciolacu a luat jumatate de guvern in Turcia. Cel mai probabil, vizita a fost aranjata de Ponta

Premierul Marcel Ciolacu a inceput marti o vizita oficiala in Turcia,  unde va aveasi  o…

2 ore ago

Permis de conducere de la 17 ani? Parlamentarii romani nu sunt de acord: „Suntem pe primul loc la victime in urma accidentelor de circulatie”

Presedinta Comisiei pentru aparare din Senat, Nicoleta Pauliuc, a informat, luni, ca nu sustine proiectul…

O oră ago

Nivel ridicat de euroscepticism in Serbia: doar 40% dintre sarbi ar vota pentru aderarea la UE. In schimb, 92% dintre albanezi ar vota in favoarea accederii la blocul comunitar

Potrivit unui sondaj recent realizat de Institutul Republican International, cu sediul la Washington, cetatenii sarbi…

2 ore ago