„Dar de unde ai Audi in fata daca ai salariu mic?”. O noua lege trebuie sa intre in vigoare, insa Guvernul PSD-ALDE incearca sa fenteze aceasta directiva UE

news

Guvernul a aprobat in sedinta de vineri un proiect de lege privind confiscarea extinsa a averii, dorindu-se astfel punerea in aplicare a unei directive europene. Europarlamentarul Monica Macovei, unul dintre autorii directivei, afirma ca proiectul Guvernului PSD-ALDE are mari carente, astfel incat confiscarea extinsa va fi redusa cu mult.

Confrom proiectului adoptat de guvern, cei condamnati pentru infractiuni de serviciu, cum ar fi delapidare, abuz in serviciu sau conflict de interese, isi vor pierde averea dobandita in ultimii cinci ani, daca prin astfel de fapte au obtinut un folos material. Monica Macovei a declarat insa la RFI ca Guvernul de la Bucuresti nu a transpus nici macar pe jumatate directiva europeana.

„Nu s-au transpus definitiile care sunt foarte importante, pentru ca apoi directiva reglementeaza fiecare lucru pe care il defineste, cum ar fi bunuri, instrumente, instrumentalitati, bani, valori, confiscare, terti. Le defineste intr-un anumit fel si apoi le reglementeaza in feluri diferite. La noi, de exemplu, instrumentele, produsele infractiunilor si bunurile sunt toate traduse prin bunuri.

(…) Dar ce am vazut este ca in loc de comportament ilicit au pus activitati infractionale. Confiscam extins, adica dincolo de ce s-a facut dovada penala si te duci la inchisoare eventual, s-a spus – confiscarea extinsa se aplica numai daca se dovedeste ca bunurile nejustificate provin din activitati infractionale. Ori activitati infractionale inseamna, pe romaneste, infractiuni, in timp ce directiva spune clar comportament ilicit.

Intre ilicit si infractional e o mare diferenta. Inseamna incalcand legea, dar nu comitand o infractiune neaparat. De exemplu, inseamna acumuland valori pe care tu nu ai cum sa le justifici. Asa cum Fiscul ar trebui sa se duca la foarte multa lume si sa intrebe: Dar de unde ai un AUDI in fata, sau un Mercedes, sau casa, pentru ca tu ai un salariu mic? Aduna toate veniturile familiei. Se prezuma ca e un comportament ilicit. Este o enorma diferenta si va reduce cu mult confiscarea extinsa in Romania.

Mai este o noutate a directivei: confiscarea de la terti, unde iarasi nu este complet adusa, deloc (transpusa in legislatie n.r.). In Romania functioneaza principiul bunei credinte, dintotdeauna. Daca tu ai cumparat o casa, un teren, o bicicleta, orice, nestiind ca este furata sau ca este confiscata, atunci esti de buna credinta si statul nu ti-o poate confisca. Ori asta se schimba acum. Statul este primul care trebuie sa-si recupereze datoria si sa nu uitam ca statul si banii statului suntem noi, iar pagubitul se intoarce impotriva celui care i-a vandut bunul furat si se descurca, ii face proces si isi ia banii inapoi”, a acuzat Monica Macovei.

Intrebata ce se va intampla daca Romania nu respecta directiva in totalitate, Macovei a raspuns: „Este iarasi procedura de infrigement. Si mai e vorba de onoarea tarii. Romania va fi permanent criticata”.

”Termenul (de transpunere a directivei n.r.) a fost de doi ani si jumatate, s-a implinit pe 4 octombrie 2016. Nu a fost transpusa in legislatia nationala si adoptata de Parlamentul Romaniei, drept care deja Comisia Europeana a inceput o procedura de infrigement impotriva Romaniei”, a amintit europarlamentarul.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: