De unde au talibanii atatea camionete Toyota. Masuri luate de compania japoneza. Toyota este si masina preferata a teroristilor ISIS

externe

Cand talibanii au intrat in Kabul si au capturat palatul prezidential pe 15 august, acest lucru a marcat revenirea la putere a unuia dintre cei mai loiali – si deloc placuti – clienti ai Toyota, scrie publicatia americana Quartz intr-un material despre miile de camioane Toyota aflate in posesia talibanilor.

Timp de mai bine de un sfert de secol, cele mai rezistente camionete si SUV-uri Toyota au fost vehiculele preferate de talibani. Sunt suficient de rezistente pentru terenul din Afganistan si au aer conditionat pentru a invinge caldura verii.

Asim Elhag, un cercetator sudanez independent care studiaza conflictele din Africa, a vazut Toyota Land Cruiser dotate cu tunuri antiaeriene. La fel ca in regiunile tulburi din intreaga lume – Siria, Irak, Ciad, Mali – Toyota a fost indispensabila pentru ambitia talibanilor de a controla o populatie aflata pe un teren dificil.

Asocierea talibanilor cu Toyota a devenit emblematica.

Prima data cand luptatorii talibani au luat cu asalt palatul prezidential, in 1996, jurnalistii de la India Today au descris modul in care „tancuri si camionete Toyota Hilux incarcate cu munitie au patruns cu viteza in capitala Afganistanului”. Vehiculele aveau „platforme ideale pentru intimidare si impunere”, scria New York Times in 2001.

„Din Land Cruiser-urile si Hilux-urile lor, talibanii erau gata sa sara si sa bata femei daca vedeau o bucatica de glezna sau sa inchida un barbat intr-un container de transport maritim timp de trei saptamani pana cand barba ii crestea la lungimea aprobata. Sau, cel mai ingrozitor, sa tarasca un acuzat de adulter sau blasfemie pe stadionul de fotbal pentru executie.”

Nu era tocmai genul de imagine care sa faca mandra compania Toyota.  Astfel, la sfarsitul lunii iulie, Toyota a impus o regula aparent ciudata in incercarea de a impiedica ca vehiculele sale sa fie folosite de grupari precum talibanii.

Modelul 2022 al modelului Toyota Land Cruiser, cel mai longeviv model al companiei, a fost pus in vanzare in Japonia la 2 august, la un pret de aproximativ 46.500 de dolari. Oricine il cumpara, insa, trebuie sa semneze un contract prin care promite sa nu revanda vehiculul in decurs de un an, au anuntat in urma cu cateva saptamani mass-media japoneze. Chiar si dealerii ar putea fi nevoiti sa plateasca daune daca clientii lor revand Land Cruiser, a constatat publicatia japoneza Creative311.

Intr-o declaratie de presa, Toyota a confirmat scopul acestei clauze. Land Cruiser, a spus Toyota, „este deosebit de popular in strainatate si suntem ingrijorati de fluxul de vehicule din Japonia catre strainatate imediat dupa lansarea lor, precum si de posibilitatea ca acestea sa fie exportate in anumite regiuni in care exista reglementari de securitate”.

Nu este vorba doar de altruism pur in noile prevederi contractuale ale Toyota. Vanzarea de Toyota unor grupari interzise, cum ar fi guvernele care sustin terorismul sau gruparile teroriste, poate atrage sanctiuni legale. „Exista riscul de a incalca legislatia si, in functie de destinatia exportului, poate duce la probleme majore care ameninta securitatea globala”, a precizat Toyota in declaratia sa.

Urmarirea modalitatilor prin care aceste grupuri achizitioneaza Toyota  nu este usoara. In 2015, de exemplu, Departamentul de Stat al SUA a trebuit sa ceara ajutorul Toyota pentru a determina modul in care ISIS cumpara camioane si camionete noi. Toyota a declarat, la vremea respectiva, ca, desi politicile sale interziceau vanzarile catre „potentiali cumparatori care le-ar putea folosi sau modifica pentru activitati paramilitare sau teroriste”, vehiculele furate sau revandute erau greu de urmarit.

Noua clauza contractuala Land Cruiser ar putea avea doar un efect foarte limitat asupra acestor deturnari de masini Toyota, concluzioneaza publicatia americana.

Citeste si: Misterul s-a rezolvat. Iata cum au ajuns Toyotele in posesia ISIS

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: