De unde vin secuii, cercetatorii au studiat esantioane de ADN din satele din jurul Odorheiului Secuiesc: „S-a confirmat presupusa origine estica a unor linii materne si paterne”

news

Populatia din zona Odorheiu Secuiesc are o compozitie predominant est-central-europeana si sud-est europeana, scrie in concluziile cercetarii pe care expertii din cadrul Institutului de Cercetare Arheogenomica ELKH (BTK AGI) din Budapesta au efectuat-o cu privire la liniile ancestrale de descendenta materna si paterna, informeaza agentia MTI.

Potrivit comunicatului remis de catre ELKH, miercuri, in proiectul de cercetare care a facut parte dintr-un program de excelenta dedicat tinerilor cercetatori si care a fost condus de catre Anna Szecsenyi-Nagy, coordonator al BTK AGI, au fost analizate esantioanele unor persoane ai caror stramosi provin din Odorheiu Secuiesc si au trait timp de mai multe generatii in satele din jurul Odorheiului Secuiesc.

Esantioanele au fost colectate in 2019, in localitatile Inlaceni, Firtanus, Ulies, Mugeni, Goagiu, Avramesti, Cechesti, Dobeni, Valeni si Forteni din judetul Harghita. Rezultatele au fost evaluate cu metode de genetica populatiilor si filogenetice, intr-un context al populatiilor moderne si arhaice inrudite geografic sau istoric cu secuii.

In regiune, istoria secuilor poate fi urmarita pana in secolul al XII-lea si exista mai multe teorii stiintifice cu privire la originea acestora. Rezultatele noii cercetari arata o compozitie predominant locala a populatiei – adica est-central-europeana si sud-est europeana – amestecarea cu populatiile invecinate fiind una moderata.

Potrivit raportului de cercetare, realizatorii au descoperit un grad ridicat de eterogenitate in interiorul satelor si intre acestea, atat in ceea ce priveste genele materne (mitocondriale), cat si in ceea ce priveste genele paterne (de cromozom Y). Dintre liniile materne si cele paterne au fost identificate in principal tipuri europene (intr-o proportie similara), insa in ambele cazuri pot fi caracterizate si anumite linii estice. Analizele filogenetice au confirmat presupusa origine estica a unor linii materne si paterne, iar in unele cazuri, acestea pot fi conectate si cu unele date ADN ancestrale provenite de la populatii din perioada migratiilor (sec. V-IX d.Hr.) si din perioada descalecarii maghiarilor (sec. X d.Hr.).

Noile date cu privire la secui completeaza studiile anterioare efectuate in Secuime si sunt, in linii mari, in concordanta cu observatiile acestora, au constatat cercetatorii, adaugand ca, pe langa explorarea diversitatii genetice experimentate astazi, o mare importanta are si examinarea continuitati sau transformarii genetice dintre populatiile actuale si cele ancestrale, respectiv urmarirea istoriei populatiei secuilor.

Pentru explorarea acestora, un urmator studiu de genetica realizat de cercetatori va include si mostre din cimitirele medievale din Secuime, apelandu-se si la secventieri ale intregului genom, tot din regiunea din jurul Odorheiului Secuiesc.

La continuarea lucrarilor, partenerii expertilor din cadrul BTK AGI sunt Institutul de Arheologie BTK, Muzeul Haaz Rezso din Odorheiu Secuiesc si Muzeul Molnar Istvan din Cristuru Secuiesc.

Studiul coordonat de biologul molecular Noemi Borbely a fost publicat in revista Genes, in luna ianuarie.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: