life

De Ziua Femeii, mitinguri, marsuri, si promisiuni de actiune

Mitinguri si marsuri au fost programate miercuri, pentru a sarbatori Ziua Internationala a Femeii, in timp ce guvernele din mai multe tari au promis actiuni pentru a ajuta la imbunatatirea situatiei a jumatate din populatia lumii, potrivit Reuters.

Canada a abrogat indecenta istorica si legile anti-avort, Japonia a spus ca trebuie facut mai mult pentru a schimba atitudinile cu privire la gen, iar Irlanda a anuntat un referendum in noiembrie pentru a elimina referintele depasite la femei din constitutie.

Marti, Spania a dezvaluit un proiect de lege pentru cresterea ponderii femeilor in politica si afaceri, inclusiv o propunere ca femeile sa detina cel putin 40% din locurile in consiliile de administratie ale companiilor mari.

Marsuri si alte evenimente au fost planificate la Paris, Beirut, Bagdad, Karachi, Istanbul si Singapore.

Ziua Internationala a Femeii isi are radacinile in miscarile socialiste si muncitoresti din SUA de la inceputul secolului al XX-lea, cand multe femei luptau pentru conditii de munca mai bune si pentru dreptul de vot.

Dupa mai mult de un secol, femeile isi sarbatoresc realizarile si atrag atentia asupra eforturilor departe de a fi finalizate de a imbunatati drepturile.

„Suntem femei si atat de multe dintre drepturile noastre astazi nu sunt respectate de catre guvern si tara”, a declarat activista indoneziana Yuli Indriani la un miting la care au participat aproximativ 50 de femei in Jakarta. Ea a criticat, de asemenea, sectorul privat pentru ca nu isi asuma responsabilitatile fata de femeile care lucreaza.

Prima femeie prim-ministru din Italia, Giorgia Meloni, s-a concentrat si pe rolul femeilor in economie, spunand ca in companiile controlate de stat ar trebui sa fie cel putin o femeie lider.

Dar sarbatorirea zilei in Italia risca sa fie stricata de seceta care a redus productia de flori galbene de mimoza, oferite in mod traditional cu aceasta ocazie.

In Japonia, care s-a clasat pe locul 116 din 146 de tari in ceea ce priveste egalitatea de gen intr-un raport global al Forumului Economic Mondial de anul trecut, secretarul sef al cabinetului, Hirokazu Matsuno, a declarat intr-o conferinta de presa ca s-au facut progrese in imbunatatirea conditiilor de munca pentru femei, dar mai trebuie facute multe lucruri.

„Situatia femeilor, care incearca sa echilibreze responsabilitatile de acasa si cele de la locul de munca, este destul de dificila in tara noastra. Masurile pentru a aborda acest lucru sunt inca doar pe jumatate finalizate”, a declarat el.

In Rusia, unde Ziua Internationala a Femeii este una dintre cele mai importante sarbatori legale, seful camerei superioare a parlamentului a profitat de ocazie pentru a lansa un atac vehement asupra minoritatilor sexuale si a valorilor liberale promovate de Occident.

„Barbatii si femeile sunt coloana vertebrala biologica, sociala si culturala a comunitatilor”, a scris Valentina Matviyenko, considerata cea mai puternica femeie din Rusia, pe un blog de pe site-ul Consiliului Federatiei.

„Prin urmare, nu exista jocuri periculoase de gen in tara noastra si nu vor fi niciodata. Sa lasam Occidentului sa conduca acest experiment periculos asupra lui insusi”.

Ziua Femeii are radacini in miscarile socialiste si muncitoresti din SUA de la inceputul secolului al XX-lea, in special pe masura ce femeile luptau pentru conditii de munca mai bune si pentru dreptul de vot.

Prima sarbatoare inregistrata a fost in 1911 in Austria, Danemarca, Germania si Elvetia, cand peste un milion de oameni s-au adunat pentru a sustine drepturile femeilor.

De atunci, evenimentul a crescut ca amploare si accentul s-a pus pe probleme de la violenta impotriva femeilor la paritatea la locul de munca.

Natiunile Unite au recunoscut oficial Ziua Femeii in 1977. Cu toate acestea, sarbatorile din intreaga lume sunt de obicei descentralizate, desi unele tari recunosc IWD ca o sarbatoare publica, inclusiv China, Rusia si Uganda.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Auzit-ati de-un Vilcean care musca din dusman?

Pentru ca se plictisesc teribil prin Parlament, tot scotand bilute din nas sau accesand de…

3 ore ago

Cum arata Vovciank, un alt oras pe care Rusia vrea sa-l „elibereze”. Peste 14.000 de oameni au fost stramutati din casele lor

Imagini teribile cu cartierele din orasul Vovciank, atacat puternic de Rusia. Numeroase blocuri de locuinte…

14 minute ago

Turbulente grave pe un zbor Londra-Singapore: un mort si 30 de raniti. Victimele nu purtau centura de singuranta

O persoana a murit si alte peste 30 au fost ranite intr-un zbor Singapore Airlines…

O oră ago

Judecatoarea lui Pascu se transfera de la Mangalia la Constanta. CSM i-a aprobat solicitarea

Judecatoarea Ioana Ancuta Popoviciu, cea care gestiona dosarul accidentului de la 2 Mai, de care…

O oră ago

In ce consta „sanctiunea maxima” pentru deputatul Vilceanu, dupa ce l-a batut pe deputatul Roman: Salariu mai mic cu 50% si reducerea timpului de vorbire in Parlament

Comisia juridica din Camera Deputatilor a aprobat, marti, la solicitarea Biroului Permanent, o sanctiune maxima…

2 ore ago