De ziua profetului Mahomed, cel putin 59 de persoane au murit in doua atacuri cu bomba asupra unor moschei din Pakistan

externe

Cel putin 59 de persoane au murit si alte peste 50 au fost ranite in atacurile cu bomba asupra a doua moschei din Pakistan, in zi de sarbatoare publica organizata pentru a celebra ziua de nastere a profetului Mahomed, potrivit The Guardian.

In cel mai grav incident, un atentator sinucigas a ucis cel putin 54 de persoane care se adunau pentru o parada langa o moschee in provincia Balochistan.

Un al doilea atac a avut loc la o moschee de langa o statie de politie din provincia Khyber Pakhtunkhwa, ucigand cinci persoane si ducand la prabusirea acoperisului cladirii.

Oficialii locali au declarat ca sute de oameni se adunasera la o moschee din Mastung, Balochistan pentru o procesiune de Eid-e-Milad Un Nabi si tocmai paraseau cladirea cand a avut loc atentatul.

De aceasta sarbatoare, musulmanii organizeaza adunari si impart mese gratuite oamenilor.

Celebrarea zilei de nastere a profetului este acceptata de majoritatea musulmanilor din Pakistan, dar anumite confesiuni o considera o inovatie nejustificata. Potrivit unui oficial, totusi, tinta ar fi putut fi Nawaz Gishkori, un ofiter de politie superior ucis in atac. Balochistanul a fost martor la zeci de atacuri ale insurgentilor si militantilor, care de obicei vizeaza fortele de securitate.

Comisarul adjunct local pentru Mastung, Razzaq Sasoli, a declarat ca un atacator sinucigas s-a aruncat in aer langa masina lui Gishkori. Sasoli a spus: „Conform rapoartelor initiale, credem ca a fost o explozie sinucigasa si credem ca tinta a fost Gishkori. Avem cel putin 54 de morti.”

Imaginile TV si videoclipurile de pe retelele de socializare au aratat o zona deschisa langa o moschee presarata cu pantofii mortilor si raniti dupa bombardament. Cadavrele fusesera acoperite cu cearsafuri, iar rezidentii si salvatorii au fost vazuti ducandu-i de urgenta pe raniti la spitale, unde a fost decretata stare de urgenta si s-au lansat apeluri pentru donarea de sange.

Dupa atac, familiile isi cautau rudele disparute printre morti si raniti, printre care si copii mici.

La cateva ore dupa acest atac, a avut loc o alta explozie la o moschee din apropierea unei sectii de politie din Hangu, un district din provincia Khyber Pakhtunkhwa din nord-vestul tarii. Un oficial a declarat pentru Al Jazeera ca cel putin cinci persoane au fost ucise. Acoperisul moscheii s-a prabusit in explozie, a informat postul local Geo News, adaugand ca aproximativ 30 pana la 40 de persoane au fost prinse sub daramaturi.

Un ofiter superior, a declarat ca atacatorii au incercat sa intre intr-o sectie de politie de langa moschee. „Unul dintre ei s-a aruncat in aer la poarta, dar celalalt a reusit sa intre”, a spus el. „Din fericire, majoritatea oamenilor din interiorul moscheii au reusit sa fuga dupa prima explozie, motiv pentru care numarul victimelor este scazut.”

Niciun grup nu a revendicat inca atentatul din Balochistan, care vine pe fondul cresterii numarului de atacuri revendicate de grupuri militante din vestul tarii inainte de alegerile nationale programate pentru ianuarie anul viitor.

Talibanii pakistanezi, un grup umbrela pentru diferite grupuri islamiste sunite, au negat ca ar fi comis atacul. Statul Islamic a revendicat atacuri mortale anterioare in Balochistan si in alte parti.

Potrivit unor experti coincidenta celor doua atacuri ar putea sugera ca doua ramuri diferite ale Statului Islamic din Pakistan ar fi putut coordona exploziile.

Amir Rana, directorul organizatiei de cercetare Pakistan Institute of Peace Studies, cu sediul la Islamabad, a declarat ca cele doua incidente par sa fie opera Statului Islamic din Irak si Levant (Isil).

„Totusi, ceea ce trebuie amintit este ca provincia Statul Islamic Khorasan opereaza in principal din regiunea Peshawar din Pakistan sau Afganistan, in timp ce provincia Statul Islamic Pakistan are sediul in Balochistan. Se pare ca aceasta ar putea fi prima data cand s-au coordonat pentru atacuri gemene”, a spus el pentru Al Jazeera.

La inceputul acestei luni, cel putin 11 persoane, inclusiv liderul partidului Jamiat Ulema-i-Islam-Fazl, Hafiz Hamdullah, au fost ranite intr-o explozie in Mastung.

Ministrul interimar de interne din Pakistan, Sarfraz Bugti, a denuntat atentatul si si-a exprimat regretul pentru decese. El a spus ca atacarea oamenii la procesiune a fost un „act odios”.

Provincia Balochistan, bogata in gaze din sud-vest, aflata la granita dintre Afganistan si Iran, a fost locul unei insurgente scazute a nationalistilor baluchi de mai bine de doua decenii. Ei au dorit initial o parte din resursele provinciale, dar mai tarziu au lansat o insurgenta cerand independenta.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: