„Debandada” trupelor Rusiei din Ucraina. Expert: „Prabusirea fortelor armate rusesti din Ucraina nu pare sa fie departe”

analize

Moscova a respins teoriile ca ar opta pentru arme nucleare tactice in razboiul din Ucraina, dar lucrurile pe campul de lupta merg atat de prost pentru Rusia incat multi observatori sunt din ce in ce mai ingrijorati de modul in care va reactiona presedintele Vladimir Putin, arata revista Fortune.

Printre acestia se numara presedintele Statului Major Intrunit al SUA, generalul Mark Milley, care a avertizat duminica: „Razboiul nu merge prea bine pentru Rusia in acest moment. Asa ca este de datoria noastra, a tuturor, sa mentinem o stare de pregatire ridicata”.

Remarcile sale au urmat unei vizite la o baza militara din Polonia, unde a indemnat la o vigilenta sporita in randul trupelor americane, potrivit Reuters. „In desfasurarea razboiului, pur si simplu nu stii sigur ce se va intampla in continuare”, a adaugat el.

Presedintele Joe Biden, intrebat in cadrul unei emisiuni TV, duminica, ce i-ar spune lui Putin daca acesta ar lua in considerare arme nucleare (sau chimice), a raspuns: „Nu o faceti. Nu. Nu. Ar schimba fata razboiului cum nu s-a mai intamplat de la cel de-al Doilea Razboi Mondial incoace”.

Intre timp, iscusinta Rusiei pe campul de lupta a fost pusa sub semnul intrebarii in acest weekend de catre Institutul pentru Studiul Razboiului, un important grup de reflectie. In loc sa se apere impotriva contraofensivei Ucrainei in estul regiunii Harkov, a remarcat think tank-ul, trupele lui Putin au dat prioritate unor operatiuni ofensive „lipsite de sens” in diverse sate care aveau „o semnificatie emotionala pentru locuitorii pro-razboi din Republica Populara Donetk [dar] putina alta importanta”.

Fortele ucrainene au respins recent trupele ruse intr-o contraofensiva fulgeratoare in nord-estul tarii. Ministerul rus al Apararii a descris-o ca pe o „regrupare”, dar un expert militar a numit-o o „debandada”.

„Se pare ca ultimele cateva zile au fost cele mai importante din razboiul din Ucraina”, a scris expertul militar Mike Martin intr-un mesaj pe Twitter, la sfarsitul saptamanii trecute. „Dupa ceea ce am vazut in ultimele 72 de ore, prabusirea fortelor armate rusesti din Ucraina nu pare sa fie departe”.

Putin a avut parte si de presiuni din partea liderilor relativ prietenosi din strainatate. Cand s-a intalnit cu presedintele chinez Xi Jinping saptamana aceasta, in marja unui summit al Organizatiei de Cooperare de la Shanghai, Putin a declarat ca Rusia „a inteles” „intrebarile si ingrijorarile” Chinei cu privire la invazia din Ucraina si a promis sa „explice” pozitia sa Beijingului, facand aluzie la tensiunile sino-ruse. Premierul indian Narendra Modi, intre timp, i-a spus lui Putin ca acum „nu este o era a razboiului”.

Alti observatori au avertizat, de asemenea, saptamana aceasta, cu privire la posibilele reactii ale lui Putin dupa succesul Ucrainei pe campul de lupta. Rose Gottemoeller, fost general adjunct al NATO, a declarat pentru emisiunea Today de la BBC Radio ca se teme ca fortele rusesti „vor riposta acum in moduri cu adevarat imprevizibile, care pot implica chiar arme de distrugere in masa”.

O lovitura nucleara ar putea veni sub forma unei „lovituri unice deasupra Marii Negre sau poate o lovitura asupra unei instalatii militare ucrainene”, a spus ea. Scopul ar fi „sa-i faca pe ucraineni sa capituleze”.

„Sunt ingrijorata de acest tip de scenariu in acest moment”, a adaugat ea.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: