Debarcaderul construit de americani in largul Fasiei Gaza pentru a aduce ajutoare s-a rupt din cauza marii agitate

externe

Debarcaderul temporar construit de armata americana pentru a transporta ajutoare in Gaza s-a rupt, marti in marea agitata, intr-o lovitura majora pentru efortul condus de americani de a crea un coridor maritim pentru aducerea de provizii umanitare in enclava distrusa de razboi, potrivit a patru oficiali americani citati de CNN.

O parte a debarcaderului, care consta dintr-un drum pietruit ingust pe unde sunt transportate ajutoarele in Gaza si o zona de parcare mai larga unde sunt descarcate proviziile transportate cu vaporul, a fost deconectata marti, au spus oficialii.

Zona de parcare va trebui reconectata la drum inainte ca debarcaderul sa poata fi utilizat din nou.

Problema a survenit la o zi dupa ce marea agitata a fortat doua nave mici ale armatei americane sa opreasca langa plaja din Israel, potrivit Comandamentului Central al SUA, in timp ce alte doua au fost ancorate langa dig.

Efortul de a reasambla drumul si de a-l conecta din nou la zona de parcare va fi reluat atunci cand conditiile de pe mare o vor permite, au spus oficialii.

Debarcaderul, care a costat 320 de milioane de dolari, a inceput sa functioneze abia pe 17 mai, iar transporturile maritime au fost intrerupte o saptamana mai tarziu, din cauza marii agitate. Nu este clar cand vor relua expedierile.

Debarcaderul temporar, numit Joint Logistics Over the Shore (JLOTS), necesita conditii maritime foarte bune pentru a functiona. CNN a spus anterior ca JLOTS poate fi operat in siguranta numai in valuri de maximum 1,8 metri inaltime si vanturi usoare.

Conditiile maritime mai grele au intarziat construirea debarcaderului cu cateva saptamani, deoarece sistemul era andocat in portul israelian Ashdod, asteptand conditii favorabile.

SUA au subliniat ca debarcaderul temporar este menit doar sa sporeasca transporturile umanitare care trec prin punctele de trecere terestre dintre Israel si Gaza.

Joi, viceamiralul Brad Cooper, comandantul adjunct al Comandamentului Central al SUA, a declarat ca 820 de tone metrice de ajutor au fost livrate prin debarcader catre plaja Gaza, unde Natiunile Unite era responsabila pentru distribuirea acestuia catre populatia palestiniana.

Potrivit USAID, alte „mii si mii de tone” de ajutoare asteapta sa fie livrate prin coridorul maritim. Dar, cu debarcaderul temporar inoperabil. acele transporturi sunt acum intrerupte.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: