Decesul de la Vaslui. Rasturnare de situatie, se efectueaza necropsia dupa ce familia a vazut pe certificatul de deces o afectiune despre care nimeni nu stia

news

Corpul tanarului de 35 de ani, care a decedat la mai putin de 48 de ore dupa administrarea celei de-a doua doze de vaccin cu serul Pfizer, a fost ridicat, miercuri, de politisti de la capela bisericii in care era depus, in vederea efectuarii necropsiei.

Imediat dupa moartea barbatului, familia a refuzat necropsia, dar ulterior a revenit asupra deciziei, deoarece pe certificatul de deces era trecuta o afectiune despre care nimeni nu stia, lucru care a ridicat semne de intrebare in randul rudelor. Familia sustine, totodata, ca doreste sa afle daca nu a existat posibilitatea ca vaccinul administrat sa fi anulat efectul dializei efectuate in aceeasi zi.

„Sotul meu avea probleme de sanatate pe care le cunosteam de atatia ani, dar pe certificat scrie de diabet zaharat si ca era insulino-dependent, lucru despre care nu aveam cunostinta, el nu a facut niciodata insulina. La inceput am spus ca nu dorim autopsie, ca vrem sa-l ingropam in liniste, pentru ca el a suferit mult in viata si sa nu mai treaca prin asa ceva, dar apoi ne-am gandit ca e mai bine sa se faca autopsie, sa stim exact ce s-a intamplat. El si-a pus mare speranta in vaccin, eu l-am rugat sa nu se vaccineze. Vrem sa stim daca nu cumva vaccinul i-a grabit moartea”, a declarat sotia barbatului decedat.

Potrivit reprezentantilor Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Vaslui, in acest caz a fost deschis un dosar de cercetare penala sub aspectul savarsirii infractiunii de ucidere din culpa.

Tanarul decedat era diagnosticat cu insuficienta renala si era dependent de dializa de la varsta de 14 ani, iar potrivit declaratiei membrilor familiei, in cursul zilei de vineri, a facut si dializa si vaccinul, iar in cursul serii s-a simtit rau, starea sa degradandu-se ulterior. In cursul noptii de sambata spre duminica, familia a sunat la 112 si a anuntat ca acesta este in stare de inconstienta.

Cadrele medicale au precizat ca nu se poate face o corelare a mortii cu administrarea vaccinului.

„Duminica dimineata, tanarul a fost gasit in stop cardio-respirator. Se incep manevrele de resuscitare, se aduce pacientul in UPU. In UPU, ionograma ne arata o concentratie mare a potasiului, motiv pentru care el a facut tulburari de ritm si a instalat stopul cardio-respirator. Din punctul nostru de vedere, nu putem corela aparitia acestui eveniment cu a doua doza de vaccin, noi o corelam cu faptul ca potasiul era foarte mare si potasiul peste 6 mEq/L predispune la morti subite prin tulburari de ritm, ceea ce s-a si intamplat”, a declarat, pentru Agerpres, directorul medical al Spitalului Judetean de Urgenta Vaslui, dr. Lelia Croitoru.

Tanarul decedat fusese infectat cu noul coronavirus si declarat vindecat.

Directia de Sanatate Publica (DSP) Vaslui a anuntat, marti, intr-un comunicat de presa, ca s-a autosesizat in acest caz si a concluzionat, in urma verificarilor efectuate la spital, la Serviciul de Ambulanta si la centrul de dializa, ca „evolutia cazului nu poate fi pusa in legatura cu vaccinarea”.

Conform sursei citate, in vederea administrarii vaccinului, persoanei i s-a efectuat triajul, in urma acestuia fiind declarata apta pentru vaccinare, iar dupa imunizare, persoana a fost monitorizata conform procedurilor, neprezentand reactii adverse asociate administrarii vaccinului anti-COVID-19. Dupa perioada de monitorizare, sub supravegherea personalului medical din centru, s-a efectuat sedinta de dializa fara nicio simptomatologie prezenta, iar pacientul a parasit centrul de dializa fara a prezenta vreun simptom post-imunizare, au mai spus autoritatile sanitare.

DSP a precizat, totodata, ca pacientul prezenta multiple comorbiditati, precum si faptul ca nu au existat contraindicatii de vaccinare concomitent cu sedinta de dializa.

Mai mult despre:

Comentarii: