Decizia de azi a judecatorilor ICCJ in dosarul infractorului Dragnea. DNA a cerut 7 ani de inchisoare cu executare

news

Judecatorii de la ICCJ au decis, vineri, sa amane sentinta in dosarul lui Dragnea pana pe 21 iunie.

DNA a cerut condamnarea liderului PSD, Liviu Dragnea, la sapte ani si jumatate de inchisoare pentru instigare la abuz in serviciu si o pedeapsa de doi ani si jumatate pentru instigare la fals intelectual. De asemenea, procurorii au cerut anularea suspendarii condamnarii de doi ani in dosarul Referendumul.

In 15 mai, cand au avut loc pledoariile finale la ICC, Liviu Dragnea a spus ca si-a afirmat ”cu tarie” nevinovatia pentru ca nu a comis niciuna dintre faptele ”pe care DNA le-a aruncat in rechizitoriu”. Intrebat ce parere are despre pedeapsa de sapte ani si jumatate de inchisoare solicitata de procurori, Dragnea a spus: ”DNA-ul pentru mine vrea pe viata”.

”Pentru noi cei care suntem tarati in aceast proces este o experienta de viata pe care nu si-o doreste nimeni si pe care nu o doresti nici la dusmani. Sunt oameni care au fost acolo in sala si care au vietile distruse, au psihicul distrus”, a spus Liviu Dragnea.

Liderul PSD a fost audiat la instanta suprema, in 21 martie, timp de aproximativ doua ore si a sustinut ca fostul director executiv al Directiei Floarea Alesu, dar nici altcineva, nu l-a informat vreodata ca cele doua angajate nu ar merge la serviciu si ca ar incasa salariul fara sa munceasca. El a negat, de asemenea, ca ar fi discutat cu Floarea Alesu despre organigrama DGASPC, spunand ca organigrama si rectificarile bugetare ale institutiei aveau proceduri riguroase, iar competenta era a Consiliului Director.

Liderul PSD a mai spus ca din cei aproape 2.000 de oameni angajati in institutiile subordonate Consiliului Judetean Teleorman foarte multi erau din cadrul PSD si de la alte partide politice, iar atunci se intreaba firesc daca ar fi trebuit sa se intereseze de fiecare angajat membru PSD daca merge la serviciu: „Eu ma intreb firesc – ar fi trebuit sa ma interesez de fiecare angajat membru PSD daca merge la serviciu? Eu nu merg nici acum in fiecare zi la sediul de partid. Nici atunci. Eu ajungeam la sediul de partid cam la doua saptamani. Au fost perioade in care nu ajungea niciunul cate o luna. Cand noi aveam Birou Permanent judetean insemna ca veaneau toti membrii, soferii, primarii, consilieri judeteni, multa lume”.

Liviu Dragnea a fost confruntat in instanta cu fosta directoare a DGASPC Teleorman, Floarea Alesu. Ea a sustinut in fata magistratilor ca l-a informat pe Liviu Dragnea imediat ce a aflat ca cele doua angajate care lucrau si la PSD nu veneau la serviciu, la DGASPC, desi primeau salariu, ca a avut mai multe discutii cu el despre cele doua si ca liderul PSD i-ar fi spus sa mai aiba rabdare pentru ca situatia se va rezolva si sa ii puna la munca pe ceilalti angajati. Liderul PSD a negat toate aceste acuzatii, sustinand in instanta ca nu a avut nicio discutie cu fosta directoare a DGASPC.

La finalul procesului, Dragnea a spus ca incearca sa inteleaga de ce a fost trimis in judecata fara nicio proba, ci doar in baza unor „barfe spuse la un sprit” si a sustinut ca a ramas „tinta DNA”: „As vrea sa inchei, domnule presedinte. Asa cum am spus de la inceput, am citit dosarul, rechizitoriile, declaratiile. Incerc sa inteleg de ce am fost trimis in judecata fara nicio proba, doar pe niste declaratii, niste feelinguri, niste barfe spuse la un sprit. Nu am reusit sa inteleg. Ce sa mai spun, am ramas si sunt tinta DNA-ului”.

Procesul in care liderul PSD, Liviu Dragnea, este judecat pentru instigare la abuz in serviciu si instigare la fals intelectual, alaturi de fosta sa sotie si de fosti angajati ai DGASPC Teleorman, a fost reluat de la zero de catre ICCJ in 3 octombrie 2017, cand la instanta a fost prezent si liderul PSD. La sosirea la ICCJ, Dragnea a fost asteptat de un grup de contestatari care au agitat catuse si au strigat „La puscarie!”, iar la plecare a fost asteptat de mai multe persoane aduse de catre Codrin Stefanescu.

In acest dosar, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in 15 iulie 2016, pentru instigare la abuz in serviciu si instigare la fals intelectual, fiind acuzat alaturi de fosta sa sotie si de fosti angajati ai DGASPC Teleorman.

Potrivit procurorilor, in perioada iulie 2006 – decembrie 2012, Liviu Dragnea, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, respectiv de presedinte al PSD Teleorman, a determinat-o pe Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Teleorman, sa isi incalce atributiile de serviciu prin mentinerea in functie si implicit plata drepturilor salariale pentru doua angajate ale aceleiasi institutii. „In realitate, cele doua persoane si-au desfasurat activitatea la sediul organizatiei judetene Teleorman a partidului politic al carui presedinte era inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urma”, sustine DNA.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: