Decizia scandaloasa a CCR. Fost consilier prezidential: „Omul lui Putin in Romania tocmai a rescris Constitutia, fara referendum”

analize

Sebastian Lazaroiu, fost consilier prezidential, arata implicatiile grave ale deciziei CCR de luni, prin care s-a dat dreptate PSD-ului in privinta nominalizarii lui Orban de catre Iohannis. 

„Iata ca s-a ajuns si aici. Dupa ce Dorneanu, omul Moscovei, a luat acum doi ani prerogativa presedintelui de a cenzura decizia Ministrului Justitiei in privinta revocarii sefilor de parchete, azi il transforma pe presedinte in notar.

1. Adica vin partidele cu un om, despre care SPUN ele ca are majoritate, si presedintele il propune premier. Majoritatile nu se mai etaleaza in parlament, se scot pe gura la consultari.

2. O majoritate vine la presedinte cu un mafiot, Al Capone, de pilda, si el e obligat sa-l propuna premier. Daca stia Dragnea cat de slugarnic e omul Moscovei, era premier azi, nu la zdup.

3. Tocmai a fost rescrisa Constitutia, fara referendum, fara nimic, de omul lui Putin in Romania.

4. Acestor mafioti cu studii juridice la seral le platim pensie speciala.

5. E nevoie de revizuirea Constitutiei, cu primul punct pe agenda: reforma CCR. Garantii ca mafia nu mai poate numi oameni de paie membri ai CCR, unii manevrati de puteri straine”, a scris Lazaroiu pe Facebook.

Curtea Constitutionala a Romaniei a stabilit, luni, ca exista conflict juridic intre presedinte si Parlament privind desemnarea liderului PNL Ludovic Orban in functia de premier, au anuntat oficiali ai CCR.

Potrivit surselor citate, presedintele Klaus Iohannis trebuie sa faca o noua nominalizare pentru functia de premier.

Curtea Constitutionala a dezbatut luni sesizarea referitoare la un conflict juridic de natura constitutionala intre presedinte si Parlament privind desemnarea liderului PNL Ludovic Orban in functia de premier.

Potrivit documentului semnat de presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, conflictul consta in „exercitarea in mod discretionar a atributiilor presedintelui, astfel cum acestea sunt reglementate de Constitutie, de desemnare, in data de 6 februarie, a candidatului Ludovic Orban la functia de prim-ministru”.

In sesizare se arata ca desemnarea lui Orban la functia de prim-ministru a fost facuta „cu incalcarea, in mod direct sau indirect principiilor sau dispozitiilor constitutionale”. In acest sens, ar fi fost incalcate: „principiul colaborarii loiale intre institutiile publice, derivat din art. 1 alin. (4); obligatia constitutionala de a veghea la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice, inscrisa in art. 80 alin. (2) teza I; obligatia constitutionala de a exercita functia de mediere intre puterile statului, inscrisa in art. 80 alin. (2) teza a II-a”, se sustine in sesizare.

„De asemenea, prin acest demers, presedintele Romaniei a nesocotit si a deturnat de la scopul prevazut de legiuitorul constituant dispozitiile imperative inscrise in art. 114 alin. (2) din Legea fundamentala, potrivit carora Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de 3 zile de la prezentarea proiectului de lege, a fost votata in conditiile art. 113. Nominalizandu-l drept premier pe Ludovic Orban, presedintele Romaniei incalca vointa Parlamentului, care tocmai i-a retras increderea acestuia prin recenta motiune de cenzura. Respingand propunerea de premier formulata de o majoritate parlamentara, presedintele Romaniei va declansa, astfel cum a declarat, un conflict juridic de natura constitutionala, impiedicand formarea unui Guvern, cu scopul declarat de a dizolva Parlamentul si de a ajunge la alegeri anticipate”, se mai arata in sesizare.

Conform documentului, art. 89 alin.(1) din Constitutia Romaniei, republicata, prevede dizolvarea Parlamentului ca mijloc de rezolvare a crizei guvernamentale, nerezolvata de catre Parlament ca urmare a faptului ca nu acorda votul de incredere unui Guvern, dupa doua incercari esuate si implinirea unui termen de 60 de zile, scopul fiind alegerea unui nou Parlament care sa poata rezolva criza, iar presedintele Romaniei incalca aceste dispozitii, „declarand deschis ca are ca scop alegeri anticipate, folosind ca mijloc nerezolvarea crizei guvernamentale mai mult de 60 de zile”, se mai argumenteaza in sesizarea CCR.

Mai mult despre: ,

Comentarii: