Donald Trump a luat brusc o decizie care schimba total dinamica razboiului din Siria si ii pune bete in roate lui Erdogan

analize

Decizia presedintelui Trump de a furniza arme kurzilor sirieni, care lupta impotriva ISIL, marcheaza o schimbare cruciala in geografia politica a Orientului Mijlociu. De fapt, SUA aleg sa-si sprijine aliatul kurd din Siria, inpofida opozitiei Turciei, tara care care face eforturi sa impiedice infiintarea unui stat kurd cvasi-independent, scrie The Independent.

Fortele Democrate Siriene sunt formate din militii arabe si kurde, sprijinite de fortele americane de elita si de avioanele coalitiei internationale condusa de Statele Unite. In prezent, luptatorii kurzi se bat cu jihadistii pentru a elibera localitatea Tabqa, o pozitie strategica cruciala pentru lansarea unei ofensive asupra capitalei de-facto a Statului Islamic de la Rakka.

Pentagonul va trimite luptatorilor kurzi munitie, arme mici, mitraliere, echipamente de contructie, buldozere si vehicule blindate.

Turcia a cautat in zadar sa convinga SUA sa-si desfiinteze alianta cu kurzii sirieni, acuzand YPG-ul de a fi bratul sirian al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) care a condus un razboi de guerila impotriva statului turc din 1984. „Atat PKK, cat si YPG sunt organizatii teroriste si nu difera, in afara de numele lor”, a declarat marti ministrul turc de externe Mevlut Cavasoglu. „Fiecare arma capturata de ei reprezinta o amenintare pentru Turcia”, a punctat oficialul turc.

Trump a declarat mereu ca prioritatea sa este infrangerea ISIL, determinandu-l sa accepte un plan intarziat de a capta Raqqa cu fortele terestre conduse de Fortele Democrate Siriene (SDF).

Statele Unite doresc o dubla infrangere a ISIL, capturand atat Raqqa, cat si Mosul din Irak in urmatoarele cateva luni. Luptatorii ISIL se afla inca in orasul vechi Mosul, dupa un asediu al fortelor guvernului irakian, care a durat aproape sapte luni. Cea mai mare parte a orasului a fost distrusa, cu pierderi grele. Pierderea oraselor Raqqa si Mosul nu va fi sfarsitul Statului Islamic, care se intoarce la a fi o organizatie de gherila, insa califatul recunoscut de sine nu va mai exista ca stat cu administratie si teritoriu extins.

Raqqa, odata un oras de 300.000 de locuitori de pe malul nordic al raului Eufrat, este deja izolat de malul sudic prin lovituri aeriene care distrug podurile. Drumul spre sud de Deir Ezzor, cel mai mare oras din Siria de est, a fost blocat de SDF. Luptatorii ISIL se pot deplasa si iesi din Raqqa cu barca, desi au demonstrat in Mosul ca sunt calificati in razboaie urbane folosind echipe de lunetisti, bombardiere de sinucidere si capcane pentru a incetini si a provoca pierderi asupra unui inamic mai numeros si mai bine inarmat.

Dar soarta Raqqa nu este singura problema decisa in luptele din nordul Siriei. Turcia se confrunta cu un rezultat dezastruos al razboaielor din Siria si Irak, sperand ca-si va extinde influenta in Orientul Mijlociu de Nord. Incepand cu anul 2011, Turcia a incercat sa rastoarne presedintele Bashar al-Assad si sa opreasca controlul a doua milioane de minoritati kurde siriene asupra unor teritorii de-a lungul frontierei sudice a Turciei.

Eforturile turcesti de a opri avansul kurd au esuat in mare masura, iar interventia trupelor de pe teren turc la vest de Eufrat, in august 2016, a fost doar o mica victorie. Aliatii locali arabi si turmani nu au reusit sa preia controlul la fortareata ISIL din al-Bab fara interventia armatei turce. Desi Turcia si-a oferit serviciile SUA ca aliat capabil sa inlocuiasca YPG-ul in lupta impotriva ISIL, aceasta parea intotdeauna o optiune dubioasa. De multa vreme, era evident ca presedintele Recep Tayyip Erdogan este mai interesat de tinta kurzilor decat de lupta impotriva ISIL.

Raspunsul Turciei la succesele YPG si SDF a fost acela de a intensifica angajamentul militar in nordul Siriei si de a ameninta cu actiuni mult mai dure. La 25 aprilie, avioanele turcesti au lansat lovituri aeriene impotriva pozitiilor YPG, ucigand 20 de luptatori, dintre care jumatate femei. Erdogan a amenintat ca o actiune similara s-ar putea intampla „in orice moment”. Statele Unite au declarat ca actiunea turca este „inacceptabila” si erau atat de ingrijorate de o invazie a terenului din Turcia, incat au trimis patrule de forte speciale din SUA in vehicule pentru a monitoriza partea siriana a frontierei.

Decizia publica a lui Trump de a trimite arme grele catre YPG este importanta in primul rand ca un semn ca SUA ignora amenintarile turcesti si va ramane la alianta sa militara cu kurzi sirieni.

Erdogan se va intalni cu Trump pentru prima data la Washington in perioada 16-17 mai si va incerca sa-l convinga sa-si schimbe politica fata de kurzii sirieni, dar este putin probabil sa reuseasca. In ultimele sale interventii la Casa Alba, presedintele Obama a decis, de asemenea, sa trimita echipament catre YPG, indicand faptul ca politica pro-kurda are un sprijin larg in SUA. In acelasi timp, americanii incearca sa-i linisteasca pe turci spunand ca noile arme vor fi folosite doar impotriva ISIS, iar cantitatea de munitie livrata va fi limitata la ceea ce este necesar pentru operatiunea respectiva. Turcii spun ca se tem ca armele vor fi predate PKK si vor fi folosite impotriva soldatilor lor.

Kurzii sirieni sunt ingrijorati ca, odata ce Statul Islamic este invins, Statele Unite nu vor mai avea nevoie de kurzi si vor reveni la vechea alianta cu Turcia ca membru al NATO si o putere majora. Acest lucru i-ar lasa vulnerabili la un atac la sol din Turcia. Pentru moment, insa, kurzii din Siria vor fi usurati ca SUA a decis sa ramana cu ei.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: