Decizie a SUA care loveste drept in inima Iranului. Gardienii Revolutiei a fost desemnata „organizatie terorista”

externe

Presedintele american Donald Trump a desemnat luni Gardienii Revolutiei din Iran drept organizatie terorista, transmite Reuters, citata de Agerpres. Este pentru prima data cand Statele Unite califica fortele armate ale unei tari drept grup terorist.

„IRGC (trupele iraniene de elita – n. red.) sunt principalul mijloc prin care guvernul iranian isi dirijeaza si implementeaza campania terorista globala”, a aratat Trump intr-un comunicat.

Masura „clarifica perfect riscurile colaborarii cu IRGC sau de a-i acorda sprijin. Daca colaborati cu IRGC, finantati terorismul”, a insistat presedintele Statelor Unite.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a insistat pentru schimbarea politicii SUA fata de Iran. El a precizat intr-o conferinta de presa ca noul calificativ pentru Gardienii Revolutiei va intra in vigoare peste o saptamana.

Noul pas catre o pozitie americana mai dura fata de regimul de la Teheran a fost facut la aproape un an de la decizia presedintelui Trump de a retrage Statele Unite din acordul nuclear incheiat de puterile internationale cu Iranul in 2015.

SUA au trecut deja pe lista neagra zeci de entitati si persoane care au legaturi cu Gardienii Revolutiei, dar nu si corpul militar ca atare. In 2007, Trezoreria Statelor Unite a desemnat Forta Quds, unitatea pentru operatiuni in alte tari a Gardienilor Revolutiei, drept sustinatoare a terorismului, considerand ca este „principala parghie pentru exercitarea politicii de sprijinire a grupurilor teroriste si insurgente”.

Reuters mentioneaza ca ideea de a atribui trupelor de elita iraniene eticheta de organizatie terorista a fost criticata fiindca expune militarii si oficialii din serviciile secrete americane la masuri similare din partea unor guverne ostile.

Iranul a avertizat deja ca vor urma retorsiuni la orice sanctiuni impotriva Gardienilor Revolutiei, dupa ce Washingtonul si-a anuntat intentiile vineri seara. „Vom raspunde oricaror actiuni impotriva acestei forte cu o actiune reciproca”, au aratat 255 din cei 290 de parlamentari iranieni intr-o declaratie citata de agentia oficiala de presa IRNA, preluata de Reuters.

Corpul Gardienilor Revolutiei a fost infiintat dupa revolutia islamica iraniana din 1979, pentru a proteja regimul condus de clericii siiti. Gardienii constituie cea mai puternica forta de securitate din Iran si controleaza sectoare extinse din economie, avand totodata o influenta majora asupra sistemului politic. Ei conduc si programul nuclear si inarmarea cu rachete. Teheranul a avertizat ca dispune de rachete cu raza de actiune de pana la 2000 de kilometri, care pot lovi Israelul sau bazele militare americane din regiune.

Mai mult despre:

Comentarii: