Decizie cu impact urias, dezastru pentru manelisti si infractori. UE ar putea stabili un plafon de 10.000 euro pentru cumparaturile cu plata un numerar

news

Comisia Europeana studiaza posibilitatea stabilirii unui plafon de 10.000 de euro pentru cumparaturile cu plata in numerar in toata Uniunea Europeana, masura menita sa combata spalarea de bani obtinuti prin activitati ilegale, a declarat luni la o conferinta pe aceasta tema comisarul european pentru servicii financiare, Mairead McGuinness, potrivit agentiei EFE, citata de Agerpres.

Aceasta masura ar putea fi cuprinsa intr-un pachet cu noi initiative impotriva spalarii de capitaluri in UE, pe care Comisia Europeana il va prezenta in luna iulie si in care se vor mai regasi crearea unei noi institutii europene ce va avea in atributii lupta impotriva spalarii de bani si actualizarea sau armonizarea normelor in materie.

Comisarul McGuinness a subliniat ca cea mai mare parte a castigurilor provenite din activitati infractionale sunt in numerar, care apoi este investit in proprietati sau bunuri de valoare pentru a disimula originea ilegala a banilor, motiv pentru care normele europene in vigoare impotriva spalarii de bani se aplica deja operatorilor care fac sau primesc plati de peste 10.000 de euro.

Insa aceste reguli „nu functioneaza bine”, astfel ca Bruxellesul studiaza „stabilirea in intreaga UE a unei limite maxime de 10.000 de euro pentru platile in numerar”, desi unele statele membre au plafoane chiar sub aceasta suma, a explicat comisarul european.

Un plafon de 10.000 de euro, a argumentat McGuinness, este „suficient de inalt pentru a nu pune sub semnul intrebarii euro ca moneda de schimb legala si nici nu va afecta incluziunea financiara”, iar in acelasi timp este „suficient de redus pentru a face mai dificil pentru delincventi sa spele mari sume in numerar”.

Mai mult despre:

Comentarii: