Decizie a Curtii Constitutionale care nu ii mai da nicio sansa lui Liviu Dragnea sa ajunga premier

politica

Jurnalistul Liviu Avram de la Adevarul demonstreaza limpede motivele pentru care Liviu Dragnea nu poate sa fie numit in functia de premier. Cel mai mare impediment este chiar o decizie a Curtii Constitutionale.

„Sustinatorii domnului Dragnea aduc cateva argumente in favoarea posibilitatii ca acesta sa poata ocupa functia de premier. In primul rand, sustin acestia, instanta care l-a condamnat nu i-a interzis nici drepturile electorale (de a alege si a fi ales), nici dreptul de a ocupa o functie publica.

In al doilea rand, a fost condamnat cu suspendare, si nu cu executare, deci fizic are capacitatea de a-si exercita un mandat.

Prin urmare, Legea 90/2001 privind functionarea Guvernului, care impiedica persoanele care au suferit o condamnare penala sa fie membri ai Guvernului, ar fi neconstitutionala, pentru ca, iata, ingradeste dreptul domnului Dragnea de a fi ales si de a ocupa functia publica de prim-ministru, drept pe care instanta nu l-a interzis.

Este adevarat ca domnului Dragnea nu i-au fost interzise prin sentinta drepturile electorale, si prin urmare chiar si le-a exercitat: duminica, 11 decembrie, domnia sa a fost si si-a exercitat dreptul de a alege, dar in egala masura si dreptul de a fi ales – si astfel a ajuns sa ocupe functia publica de deputat de Teleorman. Dar drepturile domnului Dragnea se cam opresc aici.

O decizie recenta a Curtii Constitutionale arata de ce. Pe 14 iunie anul acesta, Parlamentul a adoptat o modificare la Statutul alesilor locali, prin care acestia ar fi urmat sa-si piarda automat mandatele doar in cazul in care sunt condamnati cu executare, nu si cu suspendare. Presedintele Iohannis a sesizat Curtea Constitutionala, care a admis sesziarea si, pe 6 iulie, a decis ca modificarea este neconstitutionala.

In motivare, judecatorii arata ca, din punctul de vedere al ocuparii unei functii publice, este irelevant daca condamnarea este cu executare sau cu suspendare. Acestea sunt chestiuni care tin de individiualizarea pedepsei, pe care judecatorul le stabileste in functie de gravitatea faptei si de persoana faptuitorului, pe cand elementul fundamental care trebuie sa atraga pierderea mandatului este condamnarea insasi.

Si continua Curtea: „Numai condamnarea este cea care determina schimbarea situatiei juridice a persoanei care exercita demnitatea publica si o descalifica pe aceasta din punct de vedere legal si moral pentru ocuparea functiei”. Si inca: „Prezumtia de nevinovatie, de buna-credinta si de loialitate au fost desfiintate ca efect al hotararii definitive de condamnare, astfel incat, indiferent de modul de executare al pedepsei, unei astfel de persoane nu i se mai poate incredinta de catre stat exercitiul autoritatii publice”. Destul de limpede, nu?

Asta unu la mana. Doi: in aceeasi decizie, dar si in altele similare, CCR recunoaste statului o marja larga de a impune conditii si restrictii in ocuparea functiilor publice, in asa fel incat sa fie asigurat prestigiul acestor functii si pastrata increderea cetatenilor. Or prin Legea 90/2001, statul tocmai asta a facut: a decis ca in Guvern nu au ce cauta persoane care au suferit condamnari penale, punct”, scrie Liviu Avram in Adevarul.

PSD nu are de gand sa renunte in niciun fel la intentia de a-l instala oe Liviu Dragnea in functia de premier. Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Stefanescu, a tinut sa sublinieze acest lucru intr-un mod original.

„Iohannis are la dispozitie trei variante de premier: Liviu Dragnea, Dragnea si Dragnea Liviu. El este garantia ca programul nostru de guvernare va fi dus la indeplinire”, a declarat, miercuri, Codrin Stefanescu la Romania TV.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: