Decizie definitiva: „Cristoiu este Coroiu al Securitatii”. Ce a patit cercetatorul CNSAS care l-a divulgat pe Cristoiu. „Maestrul” a fost colaborator al politiei politice

news

Madalin Hodor, cercetator la CNSAS, anunta ca judecatorii au respins apelul lui Ion Cristoiu in procesul pe care „jurnalistul” l-a intentat dupa ce Cristoiu a fost deconspirat drept colaborator al Securitatii. Hodor reaminteste ce presiuni infernale s-au facut asupra lui pentru a nu spune ce stia despre Cristoiu.

„Tocmai am primit vestea ca recursul domnului Cristoiu in procesul pe care mi l-a intentat a fost respins. Sper sa afle si dansul pe acesta cale, ca sa aiba o zi buna. O merita”, anunta Hodor.

In continuare, el reaminteste ce presiuni s-au facut asupra lui din partea sefilor din CNSAS, alaturi de ziarul Evenimentul zilei, pentru a-si inceta dezvaluirile despre Cristoiu.

Ion Cristoiu m-a dat in judecata pentru o afirmatie facuta de mine intr-un interviu dat Ramonei Ursu, pentru publicatia NewsWeek. Intrebat fiind daca Ion Cristoiu se afla pe listele colaboratorilor Securitatii (era vorba despre cele trei liste publicate de mine in revista 22) raspunsul meu a fost „Da”.

La data respectiva publicasem doar doua liste si anuntasem publicarea celei de a treia. Am spus ca Ion Cristoiu se afla pe a treia lista si ca ea urmeaza sa fie publicata in revista 22.

Inainte de acest interviu, prietenii din CNSAS ai domnului Cristoiu au aflat ca el se afla pe aceasta lista si ca urmeaza sa apara.

Cum nu mai puteau opri publicarea listelor (au incercat din greu, dar nu au reusit) au inceput presiunile asupra mea. Doi colegi au facut plangeri la Comisia de Disciplina a doua zi dupa ce „Evenimentul Zilei” cerea imperios sa fiu „dat afara” ( invocand alte motive, dar motivul erau listele) am fost anchetat intr-o sedinta a Colegiului CNSAS (chipurile pentru a explica de ce si cum am publicat listele, in realitate pentru a fi intimidat si pentru ca domnul Cazemir Ionescu sa incerce sa insaileze acuzatii de „furt de documente” si sa ma acuze ca am publicat listele ilegal) apoi „Evenimentul Zilei” a inceput o campanie de discreditare (la care varf de lance au fost Marius Oprea, Andronic si inca vreo cativa „specialisti” care se intreceau in a demonstra ca eu nu sunt un istoric credibil, ca listele respective sunt contrafacute si cate si mai cate).

Au urmat pe rand: retragerea acreditarilor ca cercetator (adica interdictia de mai accesa documente din arhiva CNSAS in scop de publicare sau cercetare, valabila pana astazi) sanctiune disciplinara cu reducerea salariului pe trei luni de zile cu 15%. Apoi domnul Cristoiu m-a actionat in judecata. Au anuntat si altii intentia sa il urmeze, doar doamna Lucia Hossu a si facut-o.

Procesul a parcurs toate etapele, si am castigat pe rand in fond, apel si acum recurs. Odata cu respingere recursului pot spune ca acest episod s-a terminat definitiv si ca a ramas exact cum am spus: Cristoiu este „Coroiu” al Securitatii. Eu mi-am facut datoria. Ce anume decide societatea romaneasca sa faca in privinta acestui fapt probat nu mai este in puterile mele”, a mai spus Hodor.

Cercetatorul spune ca si acum este nevoit sa „plateasca” pentru indrazneala sa.

„Continui sa platesc pentru asta si pentru restul numelor de pe liste. Dar, ca de obicei, sunt optimist. Traim in vremea mea, nu in vremea lor. A lor dispare in fiecare zi cate putin. Si daca este ceva ce as vrea sa transmit cu demersul inceput de mine asta este. Vremea voastra a apus. Nu veti opri adevarul sa iasa din arhive, nu mai puteti sa le tineti inchise, nu mai puteti decide voi cine si ce anume trebuie sau nu sa stie. Si daca ma opriti pe mine, nu o sa puteti sa ii opriti pe toti cei care citesc randurile astea si vad ca se poate. Va bazati pe abuz, frica si obedienta unor slugi gata sa va execute ordinele. Dar astia sunt egali cu zero. Irelevanti in afara borcanului in care stau.

(…) Mi se mai pregateste ceva, dar despre asta voi vorbi la timpul potrivit. Intre timp mi s-au luat atributiile de serviciu pe care le aveam la momentul publicarii listelor, am fost mutat disciplinar (sub pretextul „interesului institutiei”) si am inghitit atatea mizerii in 3 ani, cat ar fi facut pe oricine sa plece din CNSAS (ceea ce era si idea si motivul pentru care uite ca nu am vrut sa plec).

Cam atat deocamdata. Hodor 1- Securitatea Veche si Noua 0″, a incheiat Hodor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: