Decizie fara precedent intr-o tara UE. Se REPETA alegerile prezidentiale

externe

Curtea Constitutionala din Austria a invalidat vineri alegerile prezidentiale din 22 mai, pe motiv ca au existat iregularitati la numararea voturilor, si a decis repetarea celui de-al doilea tur de scrutin in intreaga tara, transmit AFP si DPA, citate de Agerpres.

”Al doilea tur al alegerilor trebuie sa fie organizat din nou in toata Austria. Aceasta decizie este destinata sa consolideze increderea in statul nostru de drept si in democratie” , a anuntat Gerhart Holzinger, presedintele Curtii Constitutionale austriece, compusa din 14 judecatori.

La anuntarea deciziei, Gerhart Holzinger a declarat ca ‘alegerile sunt temelia democratiei si datoria tribunalului este sa mentina functionarea acestei temelii’. ‘Nimeni nu castiga si nimeni nu pierde (cu aceasta decizie).

Instanta a afirmat ca a folosit standarde stricte cu privire la aplicarea normelor electorale. Martori au declarat ca s-au constatat nereguli in modul de numarare a voturilor, printre care procesarea voturilor prin corespondenta mai devreme decat ar fi trebuit.

Partidul Libertatii (FPOe, de extrema dreapta) a depus o contestatie la Curtea Constitutionala prin care punea sub semnul intrebarii legalitatea scrutinului in urma carora candidatul sau, Norbert Hofer, a fost invins la o diferenta de sub 1% din voturi de independentul sustinut de Verzi, Alexander Van der Bellen, voturile prin corespondenta fiind decisive.

Van der Bellen, care urma in principiu sa-si preia functia la 8 iulie, a castigat alegerile obtinand cu 30.863 de voturi mai mult decat Hofer, acumuland 50,3% din sufragii in cel de al doilea tur al scrutinului, care s-a desfasurat la 22 mai. Partidul lui Hofer, care a esuat in tentativa de a deveni primul sef de stat european provenit dintr-o formatiune de extrema dreapta, a insistat ca scrutinul a fost marcat de o serie de nereguli.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: