Decizie de forta a Guvernului Orban dupa sedinta cu Iohannis. PSD este prins in meghina, urmeaza sa fie zdrobit: „Pentru noi, este un joc win – win”

politica

Surse guvernamentale anunta ca Guvernul Orban ia in calcul o noua angajare de raspundere la inceputul anului viitor pentru adoptarea legii privind alegerea primarilor in doua tururi si  pentru desfiintarea Sectiei speciale de anchetare a magistratilor.

Surse guvernamentale au dezvaluit pentru G4Media.ro ca guvernul intentioneaza sa isi angajeze raspunderea asupra revenirea la alegerea primarilor in doua tururi si asupra desfiintarii Sectiei speciale la inceputul anului viitor deoarece cele doua proiecte sunt dezavuate de majoritatea partidelor parlamentare, care ar putea depune o motiune de cenzura.

S-au exprimat clar impotriva alegerii primarilor in doua tururi cei de la UDMR si cei de la PSD, in vreme ce impotriva desfiintarii Sectiei speciale s-au pronuntat cei de la ALDE, cei de la UDMR si, evident, social-democratii, cei care au infiintat aceasta structura de parchet.

Or, au explicat sursele guvernamentale pentru G4Media.ro, daca isi vor uni fortele, cele trei partide (PSD, ALDE si UDMR) ar putea demite lejer Guvernul Orban in Parlament, prin introducerea unei motiuni de cenzura in cazul angajarii raspunderii.

Liberalii sunt insa pregatiti si pentru acest scenariu, spunand ca in cazul unei motiuni de cenzura, vor forta declansarea alegerilor parlamentare anticipate.

”Pentru noi, este un joc win – win. Fie reusim reintroducerea alegerii primarilor in doua tururi si desfiintarea Sectiei speciale la inceputul anului viitor, fie mergem la anticipate si rezolvam ulterior si cele doua probleme”, au explicat sursele guvernamentale citate.

Presedintele Klaus Iohannis, prezent luni la reuniunea Biroului Politic National si a grupurilor parlamentare PNL, a declarat la inceputul sedintei ca PSD a fost inlaturat de la putere doar partial si ca isi doreste ca la finalul anului 2020 social-democratii sa nu se mai afle la conducerea institutiilor statului.

In debutul sedintei, presedintele le-a multumit liberalilor pentru implicarea in campania electorala, apreciind ca rezultatul a fost o „foarte mare” reusita.

„Pentru adversarii nostri insa, pentru PSD, este cea mai grava infrangere din ultimii 30 de ani. Si cred ca e bine sa vedem lucrurile asa cum sunt ele. Adversarul nostru in toate campaniile din ultima vreme – si la europarlamentare, si la referendum, si la prezidentiale – a fost PSD. Un PSD care a incasat-o de trei ori in acest an. Dar cred ca este bine sa va spun ca PSD nu a fost inlaturat de la putere decat partial. PSD – si aici ma adresez parlamentarilor – stiti foarte bine ca are un numar imens de parlamentari, are un numar foarte mare de primari, de presedinti de consilii judetene si, ca atare, ne bucuram de aceasta victorie, dar autosuficienta dupa aceasta victorie ar fi cea mai mare greseala pentru PNL”, a spus presedintele, in cadrul sedintei desfasurate la biroul grupului parlamentar al PNL.

El a apreciat ca noul Guvern „face o treaba foarte buna”, dar a mentionat ca urmeaza un nou scrutin si ca se asteapta din partea PNL „la o implicare totala”, astfel incat la finele anului reprezentantii PSD sa nu se mai afle la conducerea institutiilor statului.

„Avem in continuare alegeri si astept de la PNL si de la noul Guvern Ludovic Orban, care face o treaba foarte buna deja, ma astept la o implicare totala, in asa fel incat la sfarsitul anului 2020 sa putem sa oferim romanilor ceea ce isi doresc: o Romanie fara PSD. Ca sa fiu bine inteles: o Romanie fara PSD in conducerea statului, in conducerile entitatilor politice. Nu vrem sa trimitem pe nimeni altundeva decat ii este locul, dar in conducerea institutiilor statului nu mai este locul PSD si aceasta chestiune vreau sa fie foarte bine inteleasa. Am spus-o de multe ori in campanie si o repet: PSD a inhibat dezvoltarea Romaniei in ultimii 30 de ani si romanii au dovedit pe parcursul acestui an – incepand cu europarlamentare, referendum si alegeri prezidentiale – ca isi doresc conducerea Romaniei fara PSD”, a aratat Iohannis.

Presedintele a adaugat ca in timpul campaniei electorale a fost in aproximativ 30 de judete, unde s-a intalnit cu peste 100.000 de romani, care i-au transmis un mesaj anti-PSD.

„Concluzia finala a fost: ‘Domnule presedinte, va rugam sa ne scapati de PSD’. Poate suna putin dur, dar aceasta a fost concluzia si cu aceasta concluzie am castigat alegerile prezidentiale. In consecinta, sa nu asteptati de la mine o schimbare de atitudine in aceasta privinta. Insa, sigur, presedintele Romaniei trebuie sa fie deasupra politicilor partidelor. Dar asta nu inseamna in niciun caz ca presedintele este in afara vietii politice romanesti. Este o interpretare pe care n-as accepta-o si aceasta prezenta a mea aici arata ca lucrurile se pot trata intr-un fel foarte potrivit, constitutional, fara a ignora, evident, solicitarile romanilor”, a adaugat Iohannis.

Presedintele le-a mai spus liberalilor ca asteapta de la ei puncte de vedere privind campania, dar si subiecte de actualitate.

„Astept sa imi spuneti cum ati perceput aceasta campanie. Daca doriti sa imi spuneti cum percepeti situati actuala, fiindca avem foarte multe solicitari de la romani, de la societatea civila, de la partenerii politici ai PNL. Se discuta in spatiul public despre legile Justitiei, despre alegerea primarilor in doua tururi, despre recursul compensatoriu, despre bugetul pentru anul viitor si toate aceste lucruri trebuie rezolvate de dvs, sprijinind Guvernul Ludovic Orban, care este dornic sa rezolve toate aceste chestiuni”, a mai precizat el.

In debutul sedintei, prim-ministrul Ludovic Orban a anuntat ordinea de zi pe care figureaza: analiza alegerilor prezidentiale, pregatirea alegerilor locale si agenda guvernamentala.

Mai mult despre:

Comentarii: