Decizie istorica in SUA. Curtea Suprema anuleaza protejarea dreptului femeilor la avort

externe

Curtea Suprema a Statelor Unite, cu majoritate conservatoare, a luat vineri decizia istorica de a anula jurisprudenta stabilita prin cazul emblematic ‘Roe v. Wade’ din 1973, care garanta dreptul femeilor la avort si legaliza la nivel national intreruperile de sarcina, informeaza AFP si Reuters, citate de Agerpres.

Decizia de vineri nu scoate in afara legii avorturile, dar trimite Statele Unite in situatia in care se aflau inainte de ‘Roe v. Wade’, cand fiecare stat al federatiei era liber sa le autorizeze sau nu.

Date fiind fracturile din tara, o jumatate din statele americane, mai ales in sud si centru mai conservatoare si religioase, ar putea sa interzica avorturile intr-un termen mai lung sau mai scurt.

Cu o majoritate de 6 la 3, Curtea Suprema a mentinut o lege din Mississippi, sprijinita de republicani, care interzice avortul dupa 15 saptamani de sarcina.

Judecatorii au stabilit ca decizia din cazul Roe v. Wade (care permitea avortul inainte ca fatul sa fie viabil in afara uterului, adica intre saptamana a 24-a si a 28-a de sarcina) a fost gresita intrucat Constitutia SUA nu face nicio mentiune specifica la dreptul la avort.

‘Constitutia nu face nicio referire la avort si niciunul dintre articolele sale nu protejeaza implicit acest drept’, a scris judecatorul Samuel Alito in numele majoritatii. Roe v. Wade ‘era total nefondat inca de la inceput’ si ‘trebuie sa fie anulat’. ‘Este timpul ca problema avortului sa fie lasata in seama reprezentantilor alesi ai poporului’ in parlamentele locale, se mai spune in decizie.

Aceasta formulare este apropiata de un anteproiect de hotarare scurs in presa la inceputul lunii mai, provocand importante manifestatii in toata tara si un val de indignare al stangii.

Hotararea publicata vineri ‘este una din cele mai importante din istoria Curtii Supreme de la crearea sa in 1790’, a remarcat Lawrence Gostin, profesor de dreptul sanatatii. ‘S-a mai intamplat ca ea sa schimbe jurisprudenta, dar pentru a instaura sau restabili un drept, niciodata pentru a-l suprima’, a explicat el pentru AFP.

Decizia de vineri este incununarea a 50 de ani de lupta metodica dusa de dreapta religioasa, pentru care reprezinta o victorie enorma, dar nu si finalul bataliei: miscarea va trebui sa se mobilizeze in continuare pentru a face sa basculeze cat mai multe state in tabara sa ori pentru a obtine o interdictie la nivel federal.

Decizia se inscrie de asemenea in bilantul fostului presedinte republican Donald Trump, care in mandatul sau a remaniat profund Curtea Suprema, numind trei judecatori conservatori (Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh si Amy Coney Barrett), semnatari ai acestei hotarari.

In schimb, cei trei judecatori progresisti s-au disociat de majoritate, care, in opinia lor, ‘pune in pericol alte drepturi la viata privata, precum contraceptia si casatoriile homosexuale’ si ‘submineaza legitimitatea Curtii’.

Potrivit institutului Guttmacher, un centru de cercetari care militeaza pentru accesul la contraceptie si avort, 13 state dispun de legi zise ‘zombi’, care interzic avortul si au fost elaborate pentru a intra in vigoare aproape automat in cazul in care Curtea Suprema revenea asupra deciziei din 1973.

‘In zilele, saptamanile, lunile viitoare ar trebui sa vedem clinici inchizandu-se’ in aceste state, unele foarte populate, precum Texas sau Louisiana, considera Lawrence Gostin.

O duzina de alte state ar putea sa urmeze cu interdictii totale sau partiale.

In unele zone din tara, femeile care vor dori sa avorteze vor fi, asadar, obligate sa pastreze sarcina, sa gaseasca solutii clandestine, cum ar fi procurarea de pilule avortive de pe internet, sau sa se deplaseze in alte state, unde intreruperile de sarcina vor ramane legale.

Anticipand un aflux, aceste state, cel mai adesea democrate, au luat masuri pentru a facilita accesul la avort pe teritoriul lor, iar clinicile au inceput sa transfere resursele de personal si echipamente.

Deplasarea intr-un alt stat este insa costisitoare, iar decizia Curtii Supreme va penaliza mai cu seama femeile sarace sau care isi cresc singure copii, si care sunt suprareprezentate in minoritatile de culoare si hispanica, subliniaza aparatorii dreptului la avort.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: