Decizie majora pentru Ucraina, Germania este de acord ca Ucraina sa poata lovi tinte militare din Rusia: „Ar trebui sa le permitem sa neutralizeze locurile militare din care sunt lansate rachete”

externe

Cancelarul german Olaf Scholz si presedintele francez Emmanuel Macron s-au exprimat marti in favoarea permiterii ca Ucraina sa foloseasca armament occidental pentru a lovi tinte militare din Rusia, relateaza Deutsche Welle.

„Credem ca ar trebui sa le permitem sa neutralizeze locurile militare din care sunt lansate rachete, de unde… Ucraina este atacata”, a spus Macron la o conferinta de presa comuna alaturi de cancelarul german in urma discutiilor de la Schloss Meseberg, langa Berlin, in ultima zi a vizitei oficiale in Germania.

In acelasi timp, el a subliniat ca „nu ar trebui sa le permitem sa atinga alte tinte din Rusia si, evident, capacitati civile”.

Scholz a fost mai precaut, dar a spus ca nu are obiectii la abordarea lui Macron. El a subliniat ca atata timp cat Ucraina respecta dreptul international si conditiile tarilor furnizoare de arme, trebuie sa i sa „permita sa se apere”.

„Ucraina are toate posibilitatile conform dreptului international. Acest lucru trebuie spus in mod explicit”, a spus Scholz. „Mi se pare ciudat cand unii oameni sustin ca nu ar trebui sa i se permita sa se apere si sa ia masuri potrivite pentru asta”, a continuat el.

Germania si alte tari au supus transferul de arme catre Ucraina unor conditii stricte, cum ar fi ca acestea sa nu fie folosite pentru a ataca tinte din Rusia din cauza temerilor care ar duce la o escaladare.

Scholz a remarcat recent, cand a spus ca Germania nu va trimite rachete Taurus cu raza lunga de actiune in Ucraina, ca ar fi capabile sa loveasca Moscova de pe teritoriul ucrainean.

Presedintele rus Vladimir Putin a avertizat cu privire la „consecinte grave” daca tarile occidentale vor permite Ucrainei sa-si foloseasca armele pentru a lovi tinte in Rusia.

Macron a vizitat orasul vestic Munster, unde i-a fost inmanat Premiul International al Pacii din Westfalia de catre presedintele german Frank-Walter Steinmeier.

Laudandu-l pe Macron ca fiind un „european pasionat”, Steinmeier i-a multumit presedintelui francez, spunand: „Faptul ca Franta si Germania sunt atat de apropiate astazi, se datoreaza oamenilor ca tine”.

Premiul International al Pacii din Westfalia, numit dupa tratatul de pace din 1648 care a pus capat Razboiului de 30 de ani, este un premiu din sectorul privat acordat la fiecare doi ani unei persoane sau unui reprezentant al unui grup sau stat care a contribuit la solidaritatea europeana.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: