Decizie surprinzatoare a parlamentarilor in cazul referendumului anticoruptie propus de Klaus Iohannis

news

Plenul Parlamentului a avizat favorabil, luni, solicitarea presedintelui Klaus Iohannis privind initierea unui referendum national cu privire la continuarea luptei impotriva coruptiei si asigurarea integritatii functiei publice. Decizia a fost luata cu unanimitate de voturi, precizeaza Agerpres.

In acest sens, Parlamentul a adoptat o hotarare prin care avizeaza favorabil initierea de catre presedintele Romaniei a unui referendum national cu consultativ cu privire la continuarea luptei impotriva coruptiei si asigurarea integritatii functiei publice, cu recomandarea ca prin intrebarea formulata sa se respecte Constitutia Romaniei, legea 3/2000 privind referendumul, deciziile CCR in materie si recomandarile codului de bune practici in materie de referendum adoptat de Comisia de la Venetia.

In hotararea Parlamentului se precizeaza ca, potrivit art. 90 si 74 alin. 2, din Constitutia Romaniei, problemele fiscale, cele cu caracter international, amnistia si gratierea nu pot face obiectul initiativei legislative a cetatenilor. In hotarare se face referire la Decizia Curtii Constitutionale a Romaniei 70/1999 potrivit careia presedintele nu poate initia un referendum cu caracter legislativ, precum si la decizia CCR nr. 799/2011. Codul de bune practici ale Comisiei de la Venetia prevede ca textele supuse referendumului nu trebuie sa contravina dreptului international sau principiilor statutare ale Consiliului Europei, democratiei, drepturilor omului si statului de drept.

Comisiile juridice ale Camerei Deputatilor si Senatului au dat anterior un aviz pozitiv in unanimitate a solicitarii presedintelui Klaus Iohannis.

Presedintele Klaus Iohannis le-a transmis pe 24 ianuarie presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului o scrisoare prin care anunta ca a declansat procedura privind organizarea unui referendum national cu privire la continuarea luptei impotriva coruptiei si asigurarea integritatii functiei publice. Parlamentul a avut termen 20 de zile pentru a da un aviz acestei solicitari. Avizul este consultativ.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: