Deciziile CCR, obligatorii doar cand le convine penalilor – Un membru CSM arata ca Toader ignora de trei luni o decizie CCR

news

Judecatorul Bogdan Mateescu, membru in Consiliului Superior al Magistraturii, arata ca desi Tudorel Toader sustine public ca „tine enorm” la deciziile Curtii Constitutionale, in realitate, insa, ministrul Justitiei nu le aplica, relateaza ziare.com.

Magistratul da exemplu cazul unei decizii a CCR din februarie 2018, care interzice judecatorilor si procurorilor sa fie numiti in functiile de secretari de stat sau ministru. Practic, ca un membru al puterii judecatoresti sa fie membru al Executivului.

Decizia nu ar fi respectata de Tudorel Toader, unul dintre secretarii de stat din Ministerul justitiei fiind judecator. Este vorba de Sofia Mariana Mot (59 de ani) de la Curtea de Apel Craiova. Judecatoarea a fost numita in minister pe timpul mandatului fostului ministru al Justitiei, Florin Iordache.

Sofia Mariana Mot este mama fostului deputat PSD Emil Mot, actual primar al orasului Slatina. Emil Mot a ajuns deputat PSD in 2012 gratie baronului PSD Olt, Paul Stanescu, in prezent vicepremier. Mass-media a dezvaluit ca Mariana Mot ar fi nasa lui Judecator, unul dintre baietii interlopului Bercea Mondial.

„Tudorel Toader: „Nu exista decizie CCR care sa nu fie respectata de orice persoana sau autoritate.”

Insa eu tot reflectez asupra caracterului general obligatoriu al oricarei decizii a CCR, nu doar al unora, pentru ca vreau sa inteleg si marturisesc ca sunt intr-un mic blocaj.

Am in vedere, asa cum am spus, situatia d-lui judecator constitutional care sta in functie de 10 ani, desi CCR a zis negru pe alb general obligatoriu acum vreo doua luni ca e neconstitutional mecanismul prin care se tinde la depasirea termenului constitutional de 9 ani.
Asadar dansul este in functie si azi. Situatia juridica e neatinsa in pofida deciziei CCR general obligatorii.

Dar CCR a mai zis prin deja faimoasa decizie 45/2018, acum vreo 3-4 luni, ca e neconstitutional ca un judecator sa fie ministru sau secretar de stat (si chiar sunt de acord).

Ei bine, ea a zis, general obligatoriu -cum altfel, dar chiar la ministerul justitiei este si azi in functia de secretar de stat o colega judecator de la Curtea de apel Craiova. Situatia juridica persista si aici, in pofida deciziei CCR general obligatorii.

As fi vrut sa il intreb pe seful direct al colegei judecator secretar de stat, pe dl ministru prof. univ. dr. si membru al Comisiei de la Venetia Tudorel Toader, pe care l-am auzit si azi ca tine enorm la deciziile CCR, si dansul fost judecator constitutional vreo 10 ani din mandatul de 9, ce parere are, de ce nu aplica decizia general obligatorie de vreo 3 luni, dar nu prea am avut ocazia, nu prea comunicam.

Sincer, eu chiar vreau sa inteleg, insa uneori imi pare ca nici constitutionalul nu mai e ce am invatat eu prin facultate iar Constitutia nu s-a schimbat.

Asadar ce e general obligatoriu, de cand si pentru cine?”, a scris judecatorul.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android

Comentarii: