Deciziile luate vineri de mai marii UE in privinta IMIGRANTILOR: „Trebuie sa le asiguram un refugiu”

news

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va propune saptamana viitoare o noua schema de redistribuire a refugiatilor intre statele membre ale Uniunii Europene, pe baza unor cote nationale, a confirmat vineri prim-vicepresedintele executivului comunitar, Frans Timmermans, relateaza Reuters.

Intr-o conferinta de presa sustinuta, vineri, pe insula Kos, alaturi de comisarul european Dimitris Avramopoulos, responsabil pentru migratie, prim-vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans a spus ca Europa nu trebuie sa-si uite valorile si obligatiile legale, iar potrivit acestora europenii ar trebui sa se asigure ca imigrantii ”au un refugiu sigur in lume”.

”Presedintele Juncker va anunta saptamana viitoare o propunere consolidata de relocare, in special pentru cele mai afectate trei tari — Grecia, Italia si Ungaria. Inca o data, le vom propune statelor membre sa ne asiguram ca avem un algoritm de distribuire, astfel incat solidaritatea europeana sa fie pusa in aplicare, pentru a garanta ca oamenii care sosesc in Europa sunt raspanditi in statele membre. Comisia va insista asupra acestui aspect. Sunt increzator ca vom obtine astfel rezultate”, a spus Timmermans, raspunzand unei intrebari a presei in legatura cu cazul refugiatilor sirieni decedati recent in Marea Egee in timp ce incercau sa ajunga pe insula greceasca Kos.

”Daca uitam de obligatiile de a asigura un refugiu sigur in lume, lasam Europa xenofobilor si extremistilor (…) Daca uitam asta, lasam Europa xenofobilor si extremistilor”, a declarat Timmermans, citat de Mediafax.

In luna iunie, statele membre UE au respins o propunere a Comisiei Europene de a prelua 40.000 de solicitanti de azil prezenti in Italia si Grecia, pe baza unor cote nationale obligatorii.

Publicatia britanica Daily Mail a anuntat joi ca un plan de urgenta al Uniunii Europene ar prevede redistribuirea intre statele membre prin cote obligatorii a circa 160.000 de refugiati, dintre care Romania ar urma sa preia 7.000, aminteste Agerpres.

La fel cum a fost formulata si initiativa precedenta, cotele de refugiati vor fi calculate printr-un algoritm ce va avea in vedere PIB-ul fiecarei tari, populatia ei, rata somajului si numarul de refugiati deja gazduiti.

In cazul Romaniei, daca in acea propunere cota obligatorie ar fi fost de 2.362 de refugiati, conform noii initiative prezentate de publicatia britanica acum Romania ar urma sa fie obligata sa preia 6.937 de refugiati, respectiv 4,33% din cei 160.000.

Conform noii scheme, Germania si Franta ar urma sa preia cei mai multi refugiati, 34.077 si respectiv 26.215, in timp ce Ungaria, Italia si Grecia vor fi scutite, intrucat adapostesc deja un numar mare de imigranti ilegali, ele urmand sa furnizeze refugiati celorlalte state daca un astfel de mecanism al cotelor obligatorii va fi instituit. Scutite ar fi si Marea Britanie, Irlanda si Danemarca, intrucat tratatele europene le permit aplicarea optionala a deciziilor comunitare ce tin de domeniul ‘Justitie si Afaceri Interne’.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: