Categories: money

Declaratia lui Stanescu, in tara cu WC in fundul curtii: Fotbalul ar trebui sa fie un serviciu public, ca apa sau canalul

Vicepremierul Paul Stanescu a afirmat luni, la Casa Fotbalului, ca fotbalul ar trebui sa fie un serviciu public pentru populatie precum transportul, apa sau canalul. Confrom unui studiu al FRF, fotbalul romanesc ar avea un impact estimat de 740 de milioane de euro, prin contributie la economia locala, economii in sistemul de sanatate si beneficii sociale.

Vicepremierul pare sa nu fi luat insa in considerare datele publicate luna trecuta de Institutul National de Statistica, potrivit carora peste jumatate din populatia Romaniei nu are acces la canalizare.

„In infrastructura sportiva s-au facut foarte multe investitii, sunt peste 1.200 de sali de sport, sunt sali care s-au construit de la zero. Trebuie sa ne gandim bine ce avem de facut, pentru ca fotbalul este un fenomen de masa si cred ca serviciul public, asa cum este apa si canalul, cum e serviciul de transport, cred ca si fotbalul ar trebui sa fie un serviciu public. Tot ceea ce s-a facut in aceasta perioada in infrastructura sportiva este piublic”, a spus vicepremierul Paul Stanescu in cadrul conferintei de lasare a studiului „Beneficiul social al investitiei in fotbal”, realizat de FRF in parteneriat cu Federatia Suedeza de Fotbal si UEFA.

Studiul a prezentat beneficiile pe care investitiile in fotbal le genereaza in economie, societate, sanatate si performanta sportiva, cei 700.000 de jucatori aducand Romaniei un impact estimat de 740 de milioane de euro.

Conform analizei efectuate de Portas si Substance in perioada iulie-septembrie 2017, pe baza unui model UEFA, contrubutia directa la economie a celor 700.000 de persoane care joaca fotbal in Romania ar fi de 183 de milioane de euro, totodata facandu-se economii la bugetul sanatatii de 503,2 milioane de euro. Studiul mai spune ca daca s-ar investi anual doar 19,7 euro in fiecare nou practicant de fotbal, acesta ar aduce un beneficiu de 1.167 euro in economie, sanatate, impact social si performanta.

Datele prezentate releva insa faptul ca din cei 700.000 de romani care joaca fotbal, doar 218.754 sunt legitimati la un club, profesionisti si amatori.

Stanescu spune ca Guvernul are stabilit ca obiectiv ca in perioada urmatoare sa construiasca un teren de fotbal in fiecare municipiu resedinta de judet.

„In programul de candidatura asumat pentru organizarea EURO 2020 exista si construirea si modernizarea a 400 de terenuri de fotbal la nivel national. Lucram la aceste terenuri, care vor fi de trei tipuri: o baza cu teren de fotbal, unul de minifotbal si un altul de fotbal, o baza care include un teren de fotbal si unul de handbal sau, pentru mediul rural, o baza care contine doar un teren de handbal multifunctional.

Obiectivul este ca in urmatoarea perioada sa avem un teren in fiecare municipiu resedinta de judet. Primul tip de baza costa 2,2 milioane sau 2,3 milioane de euro, cu TVA cu tot. E un impact, vorbim de aproape 100 de milioane de euro, deci nu sunt sume mici. E un efort, rectificarea bugetara va fi pe 4 septembrie, inteleg, dar sunt optimist ca acest constructii sportive se pot face foarte repede. Timpul de investitie este foarte scurt, pentru ca totul este la suprafata solului”, a spus Stanescu, citat de News.ro.

Presedintele Federatiei Romane de Fotbal, Razvan Burleanu, a afirmat ca Romania are putine terenuri de fotbal si ca are nevoie de sprijinul guvernului pentru investitii in infrastructura.

„Daca dam timpul inapoi si in 2014 plana nesiguranta ca Guvernul va investi in stadioane si toate cele patru meciuri de la Euro 2020 se vor disputa pe Arena Nationala. Dar noi ne dorim ca in urma acestui eveniment sa lasi o mostenire, o investitie in stadioane, care vor fi folosite de echipele de club. Noi nu vrem sa ne oprim aici, avem nevoiee de dezvoltare a fotbalului, la nivel de masa.

Avem terenuri foarte putine si vom avea o problema peste cativa ani. De aceea si noi am intrat in parteneriat de cofinantare a acestor terenuri. Dar FRF nu poate rezolva toate aceste probleme, avem nevoie de sprijinul guvernului, de investitii in infrastructura, dar in acelasi timp si din partea autoritatilor locale”, a declarat Burleanu.

Speranta Erhan

Share
Published by
Speranta Erhan

Recent Posts

Mafia din MAI. Radu Gavris confirma: „Am fost legitimat ca asa a ordonat cineva. Nu am fost la masa cu oameni politici, oameni de afaceri, interlopi. Nu am facut nimic”

Radu Gavris, adjunct al comandantului Politiei Capitalei, afirma ca razia politistilor in restaurantul in care…

O oră ago

TomTom Traffic Index: Bucuresti, pe primul loc in Europa in privinta blocajelor in trafic. Moscova este pe primul loc in lume

Bucuresti este pe primul loc in Europa in privinta blocajelor in trafic, arata TomTom Traffic…

2 ore ago

Moscova acuza ambasada SUA ca a dat „instructiuni” protestatarilor. Peste 40.000 de rusi au iesit in centrul Moscovei impotriva lui Putin

Ambasada SUA la Moscova va trebui sa dea explicatii pentru publicarea pe site-ul sau de…

3 ore ago

Radu Gavris este ca si mazilit. Ministrul de Interne, reactie dura: „Nu tolerez nicio abatere de la Lege”

Ministrul de Interne, Lucian Bode, reactioneaza dur dupa ce adjunctul Politiei Capitalei, Radu Gavris, a…

3 ore ago

Pretul locuintelor s-a dublat in Ungaria si Estonia in ultimii 10 ani. In Grecia, s-au ieftinit cu 30%

O statistica Eurostat privind evolutia pretului locuintelor in Europa in ultimii zece ani arata ca…

2 ore ago