Declaratie comuna a celor 5 super-puteri: „Nimeni nu poate castiga un razboi nuclear”. Declaratie semnata de Rusia, China, UK, SUA si Franta

externe

China, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite si Franta au cazut de acord ca ar trebui evitata o raspandire suplimentara a armelor nucleare si ca un razboi nuclear ar trebui evitat, potrivit unei declaratii comune date publicitatii luni dimineata.

In declaratie se precizeaza ca cele cinci tari – care sunt membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU – considera ca este responsabilitatea lor principala sa evite razboiul intre statele nucleare si sa reduca riscurile strategice, urmarind in acelasi timp sa colaboreze cu toate tarile pentru a crea o atmosfera de securitate.

„Noi declaram ca nu ar putea exista invingatori intr-un razboi nuclear, acesta nu ar trebui sa fie declansat niciodata”, se arata in versiunea in limba rusa a declaratiei, citata de Reuters.

„Intrucat utilizarea armelor nucleare ar avea consecinte de anvergura, confirmam, de asemenea, ca armele nucleare – atata timp cat exista – ar trebui sa serveasca unor scopuri defensive, de descurajare a agresiunii si de prevenire a razboiului”, mai subliniaza semnatarii.

Franta a publicat, de asemenea, declaratia, subliniind ca cele cinci puteri si-au reiterat determinarea pentru controlul armelor nucleare si dezarmare. Acestea vor continua abordarile bilaterale si multilaterale pentru controlul armelor nucleare, se arata in declaratie.

Declaratia vine pe fondul cresterii tensiunilor geopolitice dintre Moscova si natiunile occidentale din cauza ingrijorarilor legate de consolidarea militara a Rusiei in apropierea Ucrainei vecine. Moscova afirma ca isi poate muta armata in cadrul propriului teritoriu dupa cum considera necesar.

Joia trecuta, presedintele SUA, Joe Biden, i-a spus omologului sau rus, Vladimir Putin, ca o eventuala miscare asupra Ucrainei va atrage sanctiuni si o prezenta americana sporita in Europa, unde tensiunile sunt mari dupa consolidarea militara a Rusiei la granita.

Mai mult despre: ,

Comentarii: