Declaratiile lui Iohannis privind „infractorul de la varful statului” fac inconjurul lumii. Ce scrie presa straina

politica

Agentia Associated Press a distribuit pe flux o stire despre declaratiile de marti ale presedintelui Iohannis privindu-l pe „infractorul” Liviu Dragnea. Stirea a fost preluata de mari publicatii ale lumii, precum New York Times.

Presedintele Romaniei a lansat acuzatii exlozive la adresa liderului partidului de guvernamant, spunand ca este un ‘infractor la varful statului’. El a mai spus ca politicienii cu condamnari penale incearca sa preia sistemul de justitie si sa submineze lupta anticoruptie, scrie Associated Press.

„Presedinetle Klaus Iohannis a reactionat astfel fata de spusele lui Liviu Dragnea, care l-a acuzat ca nu a declarat veniturile dintr-un contract de inchiriere si ca a comis si alte ilegalitati. Iohannis a catalogat acuzatiile drept fake-news”, mai scrie AP.

Jurnalistii explica apoi ca, de cand au castigat alegeri in 2016, social-democratii s-au angajat intr-o controversata revizuire a legilor justitiei care a declansat proteste anti-coruptie critici periodice din partea UE si a Statelor Unite

Iohannis, un politician de centru care sprijina lupta anticoruptie, a declarat ca Romania „se confrunta cu amenintari care pun in pericol chiar si democratia si statul de drept”.

Dragnea nu poate fi premier din cauza unei condamnari pentru fraude electorale. In iunie, el a fost condamnat pentru abuz de putere la trei ani si jumatate de inchisoare. El a facut recurs.

Sistemul judiciar din Romania este in continuare monitorizat de UE din cauza coruptiei endemice, se incheie stirea AP, preluata de New York Times.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: