„Decretul lui Iohannis este ilegal”. Ministrul PSD al Apararii ii declara razboi presedintelui tarii

politica

Ministrul Apararii, Gabriel Les, a declarat joi ca decretul presedintelui Klaus Iohannis privind prelungirea mandatului generalului Nicolae Ciuca la sefia Statului Major al Apararii este ilegal.

„Eu vreau liniste, sa imi duc lucrurile cum trebuie la capat, desi, din punctul meu de vedere, cu toate ca nu conteaza, e un punct de vedere personal, acel decret este ilegal, conform articolului din lege, care prevede semnatura cel putin a prim-ministrului pe un astfel de document. De aici incolo, nu prea conteaza ce cred eu si nu conteaza ce crede domnul presedinte. Vorbim pe chestiuni legale si vom vedea ce se va intampla mai departe”, a afirmat Les, citat de Agerpres.

Acesta sustine ca nu a fost adoptata inca o decizie cu privire la modul in care va fi contestat decretul presedintelui, insa subliniaza ca o eventuala contestatie este „in termen”.

„Noi o sa vedem ce o sa facem mai departe. Nu va pot spune in acest moment, pentru ca suntem in analiza situatiei. Probabil la domnul presedinte sunt legale toate. Tot ce gandeste dansul e legal”, a adaugat Les.

Ministrul Apararii a precizat ca propunerea sa la sefia Statului Major al Apararii nu a fost una politica.

„Eu am venit cu un militar, pe care l-am propus pe anumite argumente extrem de bine documentate si am venit cu o propunere care vine cu o experienta atat din fost sef al Statului Major al Apararii, ca loctiitor, cat si din categoriile de forte si cu experienta la UE. Am luat unul dintre militarii din cele trei – patru propuneri maxim pe care le puteam face la acest moment. Chiar nu am venit cu o propunere politica”, a mai spus Gabriel Les.

Vineri, presedintele Klaus Iohannis a declarat ca prelungirea mandatului generalului Nicolae Ciuca la sefia Statului Major al Apararii este o solutie foarte buna, „perfect pe lege si pe Constitutie”.

„Eu vad ca nu se poate sesiza Curtea Constitutionala. Eu am semnat acel decret, fiindca asa imi permite legea. Legea specifica spune clar: mandatul sefului Marelui Stat Major poate fi prelungit. Una la mana, nu scrie niciunde in lege ca presedintele trebuie sa astepte propunerea ministrului pentru prelungire. Doi, va dati seama ce ar fi fost ca Romania sa nu aiba sef al Armatei. Este inadmisibil si imposibil asa ceva, iar PSD-ul, care a fost incapabil sa vina cu o propunere serioasa, nu are decat sa stea si sa se mai gandeasca. Eu nu am cum sa stau in Romania fara sef al Armatei, drept pentru care am prelungit mandatul generalului Ciuca, care a facut o treaba foarte buna in cei patru ani. Stau foarte linistit cu el ca sef al Armatei pentru inca un an de zile. Mi se pare o solutie foarte buna, o solutie care este perfect pe lege si pe Constitutie”, a explicat Iohannis.

Pe 28 decembrie anul trecut, seful statului anunta, dupa sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, ca a semnat un decret prin care ii prelungeste mandatul generalului Nicolae Ciuca la conducerea Statului Major al Apararii, el precizand ca propunerea facuta de ministrul Apararii, Gabriel Les, nu a fost aprobata.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: