Degringolada in Ministerul Justitiei. Ba elaboreaza propuneri, ba retrage modificarea legilor penale. Noi precizari oficiale

news

Ministerul Justitiei renunta la proiectul de lege de modificare si completare a actelor normative privind Codurile penale, inaintat deja Consiliului Superior al Magistraturii, deoarece „doreste elaborarea unuia mai complex”, a declarat luni, pentru Agerpres, purtatorul de cuvant al MJ, Cristina Lita.

Ministerul Justitiei a anuntat luni ca ”nu este preocupat” sa elaboreze un proiect de lege pentru modificarea Codului penal si Codului de procedura penala.

„Ministerul Justitiei nu este preocupat sa elaboreze un proiect de lege privind modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal si a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala. In prezent, Ministerul Justitiei centralizeaza deciziile pronuntate de Curtea Constitutionala cu privire la actele normative mentionate, iar acestea vor fi analizate in perioada urmatoare”, se precizeaza in comunicat.

Potrivit unor surse judiciare, in varianta proiectului de lege trimis in urma cu o zi la CSM, pentru avizare, se prevede eliminarea pragului minim de 200.000 de lei pentru infractiunea de abuz in serviciu, care exista in ordonanta de urgenta abrogata, dar se mentin noile pedepse reduse de la maxim 7 la maxim 3 ani si eliminarea interdictiei de a ocupa o functie publica.

Se mentine, totodata, prevederea conform careia aceste dispozitii nu se aplica „in cazul emiterii, aprobarii sau adoptarii actelor normative”.

Referitor la infractiunea de favorizare a faptuitorului, in proiectul de lege se arata, la fel ca in ordonanta de urgenta abrogata, ca aceasta nu se pedepseste daca este savarsita „de un membru al familiei sau afin pana la gradul II”, dar nici „in cazul emiterii, aprobarii sau adoptarii actelor normative”.

In proiect este mentinuta si masura abrogarii art. 298 din Codul penal, care sanctioneaza infractiunea de neglijenta in serviciu.

A fost pastrata si modificarea adusa primului alineat al art. 301 din Codul penal, referitor la conflictul de interese, fiind exclusa raspunderea penala daca beneficiarii infractiunii sunt „persoanele cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura”. Alineatul prevede, ca si in ordonanta de urgenta abrogata, ca „fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-au obtinut, direct sau indirect, foloase patrimoniale pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica”.

O alta prevedere din ordonanta de urgenta, mentinuta si in proiectul de lege, este cea adusa Codului de procedura penala, prin care se stabileste ca „denuntul se depune la organul de urmarire penala competent, in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei prevazute de legea penala”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: