news

Deja a inceput sa se fure din banii PNRR, Kovesi anunta ca a deshis trei anchete in Romania. EPPO are in total 124 de dosare legate de Romania

Laura Codruta Kovesi a anuntat, luni, ca Parchetul European (EPPO) a deschis in Romania trei anchete in care investigheaza cum s-au cheltuit banii primiti pana prin PNRR.

„Pentru noi, toate fondurile care au fost alocate in cadrul acestui fond denumit in Romania PNRR este o prioritate pentru toti procurorii care lucreaza in Parchetul European. Sume de bani sunt foarte mari si noi trebuie sa fim convinsi ca aceste sume se vor cheltui in conformitate cu procedurile, intr-un mod corect si transparent”, a declarat Kovesi intr-un interviu pentru Euronews.

„In Romania avem deja trei anchete in derulare care vizeaza aceste fonduri. Cu siguranta ca numarul acestor anchete nu va creste nu doar in Romania, dar si in celelalte state membre pentru ca fondurile au inceput deja sa fie alocate si sa mearga catre statele membre.

Nu suntem singurii care suntem cu ochii pe aceste fonduri pentru ca si mafia si grupurile organizate se uita spre aceste fonduri si incearca sa fraudeze si sa acceseze ilegal aceste fonduri. Este o prioritate pentru noi si urmarim cu foarte mare atentie ce se intampla in zona cheltuirii acestor sume de bani. Este o obligatie a autoritatilor romane sa se asigure ca acesti bani sunt cheltuiti in conformitate cu legea. Avem autoritati de management, ministere, autoritati care fac audit”, a adaugat Kovesi.

Kovesi a dezvaluit ca in Romania sunt 124 de dosare in investigare de catre EPPO.

”Avem peste 124 de dosare in investigare (…) Avem investigatii din toate domeniile in ceea ce priveste frauda cu fonduri europene, in special am identificat fraude cu subventii in agricultura. Avem dosare pe care le investigam in domeniul sanatatii, IT, in infrastructura, in general fraude care s-au derulat in cadrul procedurilor de achizitii publice.

Din pacate, in Romania nivelul de detectarea a infractiunilor cu fraude cu TVA este relativ mic. Avem doar doua dosare pe care am fost sesizati.

Daca ne uitam la nivel european, in fiecare an, Europa pierde doar prin frauda cu TVA 50 de miliarde de euro. Este putin de neinteles de ce resursele Ministerelor de Finantele si resursele in general ale administratiilor financiare nu sunt alocate in spre a reduce aceasta frauda.

Este o discrepanta destul de mare. Nu este doar cazul Romaniei”, a precizat sefa EPPO.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Spania se declara „jignita” de declaratiile presedintelui Argentinei si isi retrage ambasadorul de la Buenos Aires: „Cuvinte extrem de grave”

Spania a anuntat duminica rechemarea ambasadoarei sale din Argentina, dupa ce presedintele ultra-liberal argentinian, Javier…

3 ore ago

Basescu: „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o figura de prostalaul Europei”

Fostul presedinte Traian Basescu a afirmat ca „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o…

O oră ago

Miting cu Clotilde Armand in Piata Victoriei: „Suntem multi. Marcele, suntem hotarati sa te trimitem inapoi la covrigarie”

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a organizat duminica un mars pana in Piata Victoriei. Ea…

3 ore ago

Arsenal in casele unor interlopi din Rosiori de Vede: macete, topoare, sabii. 11 barbati au fost retinuti

Politistii au descoperit, duminica, in timpul unor perchezitii in locuintele unor interlopi locali un intreg…

3 ore ago

„Piedone pierde in mod cert Bucurestiul, pierde si Sectorul 5, in proportie de 90%, si iese din politica” – fost ministru PSD

Miron Mitrea, fost ministru PSD, sustine ca Cristian Popescu Piedone nu are nicio sansa sa…

4 ore ago