Deja e prea mult: Premierul australian Anthony Albanese cere o „concluzie” in cazul lui Assange

externe

Cazul lui Julian Assange „dureaza de prea mult timp”. Australia cere o incheiere

Cazul lui Julian Assange ar trebui sa fie finalizat, a declarat premierul australian Anthony Albanese, exprimandu-si „frustrarea” fata de continuarea incarcerarii si urmarirea fondatolului Wikileaks, potrivit Anadolu.

„Trebuie rezolvat, lucram prin canale diplomatice, explicam foarte clar care este pozitia noastra in cazul domnului Assange”, a declarat Albanese pentru ABC News intr-un interviu in Marea Britanie, unde Assange a a fost tinut intr-o inchisoare in ultimii patru ani.

Ingrijorat de sanatatea lui Assange, Albanese a spus ca este frustrat pentru ca guvernul sau nu a reusit sa gaseasca nicio solutie diplomatica la incarcerarea lui Assange.

„Continui sa spun in privat ceea ce am spus in mod public in calitate de lider laburist si ceea ce am spus in calitate de prim-ministru, este suficient”, a spus Albanese pentru postul australian.

Premierul australian se afla in Marea Britanie pentru a participa la incoronarea regelui Carol al III-lea.

„Acest lucru trebuie sa fie finalizat”, a spus el despre cazul editorului WikiLeaks, a carui custodie este dorita de guvernul SUA, care urmareste extradarea sa din Marea Britanie.

Assange, cetatean australian, este retinut in Marea Britanie, unde autoritatile au aprobat extradarea lui in SUA anul trecut. El este cautat pentru presupusul sau rol in spionaj si diseminarea informatiilor militare americane clasificate.

El a fost scos afara din cladirea Ambasadei Ecuadorului din Londra in 2019, unde s-a refugiat timp de mai bine de sapte ani. Daca va fi extradat in SUA, Assange risca o pedeapsa cu inchisoare de pana la 175 de ani.

In timp ce Marea Britanie a fost de acord cu cererea Washingtonului, Assange, totusi, a contestat decizia in instanta.

Inaltul comisar al Australiei din Marea Britanie, Stephen Smith, l-a vizitat pe Assange luna trecuta in inchisoarea Belmarsh.

„Stiu ca este frustrant. Impartasesc frustrarea. Nu pot face mai mult decat sa explic foarte clar care este pozitia mea. Si administratia SUA este cu siguranta foarte constienta de care este pozitia guvernului australian”, a spus Albanese in legatura cu esecul unei solutii diplomatice pentru a pune capat cazului lui Assange.

Albanese a spus ca pedeapsa aplicata lui Assange a fost „exagerata”. „Incarcerarea lui in prezent nu ajuta la nimic”, a spus Albanese.

El a adaugat ca ar trebui sa se analizeze daca timpul pe care l-a „ispasit efectiv” a fost mai mult decat o pedeapsa „rezonabila”, daca acuzatiile impotriva sa erau dovedite.

„Cred ca, atunci cand australienii se uita la circumstante, se uita la faptul ca o persoana care a divulgat informatii (Chelsea Manning), dupa ce a stat ceva timp in inchisoare este acum libera, atunci ei vor vedea ca exista o discrepanta acolo”, a explicat el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: