Bucuresti: Delapidare la o asociatie de proprietari de 3 milioane de lei. Politia face perchezitii
Politia Capitalei a efectuat miercuri, 27 noiembrie, sapte perchezitii domiciliare in Bucuresti, intr-un dosar care vizeaza presedintele si cenzorii unei asociatii de proprietari, suspectati ca au delapidat aproape 3 milioane de lei din fondurile locatarilor. Patru persoane au fost conduse la audieri.
Potrivit anchetatorilor, in perioada 2021-2024, presedintele si cenzorii asociatiei ar fi creat si implementat un mecanism prin care ar fi delapidat suma de 2.970.000 de lei, reprezentand veniturile colectate de la locatari.
„Din datele si probele administrate in cauza, a rezultat presupunerea rezonabila ca mai multe persoane, avand calitatea de presedinte sau cenzori ai unei asociatii de proprietari, ar fi creat si implementat un mecanism infractional prin care ar fi delapidat veniturile acesteia,” a transmis Politia Capitalei.
In plus, intre 2016 si 2019, presedintele asociatiei este acuzat ca ar fi omis sa evidentieze in documentele contabile veniturile realizate de asociatie, pentru a evita plata impozitului pe profit. Aceasta activitate ar fi cauzat un prejudiciu de aproximativ 88.800 de lei la bugetul de stat.
Pentru administrarea probelor, politistii Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti – Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice au pus in executare sapte mandate de perchezitie domiciliara si patru mandate de aducere, sub coordonarea Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti.
„In vederea administrarii materialului probator, miercuri au fost puse in executare sapte mandate de perchezitie domiciliara, patru persoane vizate fiind duse la audieri,” a precizat Politia Capitalei.
Cercetarile vizeaza infractiuni de: evaziune fiscala in forma continuata, delapidare in forma continuata, cu consecinte deosebit de grave si abuz in serviciu.
Prejudiciul total estimat in acest dosar se ridica la aproape 3 milioane de lei din fondurile locatarilor si aproape 89.000 de lei din impozitul neplatit catre stat.
Dosarul este instrumentat de catre politistii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice, sub coordonarea Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti. Cercetarile continua pentru identificarea altor eventuale persoane implicate si pentru recuperarea prejudiciului cauzat.
Autoritatile atrag atentia asupra importantei verificarii periodice a activitatilor financiare desfasurate de asociatiile de proprietari, pentru a preveni astfel de fapte.