Delir la Moscova: „Datoria Romaniei catre Rusia este de 20-25 de ori mai mare decat valoarea tezaurului romanesc”

politica

Maria Zaharova, anulare, cultura rusa, Bucuresti, cinema, ambasada, filme de propaganda, rusesti

Purtatoarea de cuvant a MAE rus Maria Zaharova, a comentat rezolutia PE privind restituirea tezaurului romanesc, afirmand ca datoria Romaniei catre Rusia si Uniunea Sovietica este 20–25 de ori mai mare decat valoarea intregii rezerve de aur romanesti trimis in Rusia si ca aproape tot aurul romanesc si alte bunuri de valoare au fost returnate in timpul dezvoltarii relatiilor sovieto-romane, conform unei postari de pe pagina de Facebook a Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti.

”Rusia a transferat deja rezerve semnificative de aur guvernului roman. Potrivit documentelor istorice, in 1935, guvernul sovietic, in semn de bunavointa, a trimis la Bucuresti 1.436 de tone de bunuri de valoare (17 vagoane!) ramase din vremea tarismului. La mai putin de 6 ani mai tarziu, Romania a atacat URSS impreuna cu al Treilea Reich”, a afirmat purtatorul de cuvant al MAE rus.

Ea sustine ca aproape toata datoria Romaniei fata de Uniunea Sovietica pentru distrugerile cauzate in timpul Celui de-Al doilea Razboi Mondial a fost iertata de Moscova inca din 1949.

Zaharova mai afirma ca datoriile romanesti fata de Rusia si Uniunea Sovietica, reprezinta, conform expertilor, echivalentul 1365–1665 de tone de aur, adica de 20–25 de ori mai mare decat valoarea intregii rezerve de aur romanesti trimis in Rusia in 1916–1917.

Purtatoarea de cuvant a MAE rus mai afirma ca Rusia a returnat aproape tot aurul romanesc si alte bunuri de valoare pe parcursul relatiilor sovieto-romane, sustinand ca inclusiv fostul presedinte Nicolae Ceausescu a notat ca 80% din rezerva regala a fost repatriata in Romania in 1948–1949.

Ea invoca si o pozitie exprimata de MAE rus in 2012, potrivit careia ”nu este prima data cand parlamentarii romani incearca internationalizarea unui subiect care si-a pierdut de mult relevanta”.

”Romania — fostul aliat al lui Hitler — foloseste platforme rusofobe, de exemplu Parlamentul European pregatit pentru orice actiune anti-rusa, pentru a incerca sa ne impuna datoriile sale fantoma vechi de un secol, aparent, pentru a remedia starea deplorabila a economiei nationale pe fondul grevelor agricultorilor din intreaga tara”, a mai afirmat purtatorul de cuvant al MAE rus.

Parlamentul European a votat, joi, Rezolutia privind restituirea Tezaurului Romaniei sechestrat de Rusia, cu larga majoritate de voturi.

”Este o chestiune de demnitate nationala. Romania nu poate si nu trebuie sa accepte nimic mai putin decat restituirea celor 91,5 tone de aur si a intregului Tezaur cultural. Le multumesc colegilor mei din Parlamentul European pentru implicare si sustinere. A insemnat mult. Multumesc, bineinteles, Bancii Nationale a Romaniei pentru intregul sprijin de-a lungul acestui drum la capatul caruia avem astazi, in premiera, o Rezolutie a Parlamentului European pe chestiunea Tezaurului Romaniei”, a precizat europarlamentarul Eugen Tomac, initiatorul rezoluiiei.

”Nu suntem singuri in acest demers. Avem recunoastere si sprijin european ferm. Dupa votul istoric de astazi, Comisia Europeana va fi alaturi de Romania si impreuna vom aduce Tezaurul Romaniei acasa. Important este sa nu renuntam!”, a mai spus Tomac.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: