Delirul lui Lukasenko: „Occidentul vrea sa inece in sange fratia ruso-ucraineana, fratia noastra slava”

externe

Presedintele belarus Aleksandr Lukasenko a declarat vineri ca Occidentul doreste sa „inece in sange fratia ruso-ucraineana”, informeaza TASS.

Intr-un discurs despre starea natiunii, el a spus ca Ucraina este impinsa intr-un conflict si este pregatita pentru a fi impliacat  intr-o agresiune.

„Acumularea tensiunilor in sud provoaca cea mai mare alarma”, a spus el. „Ucraina devine subiectul unui compromis de culise”.

„Ucrainenii sunt impinsi in flacarile unui conflict, sunt distrusi mental, pregatiti intentionat pentru o agresiune, in timp ce se modeleaza sentimente ostile fata de popoarele fratesti, inclusiv fata de belarusi”, a spus presedintele. „Este important pentru Occident sa inece in sange fratia ruso-ucraineana, fratia noastra slava”.

Lukasenko a declarat ca el crede ca tarile occidentale vor persista in perturbarea situatiei din fostele tari sovietice pentru a slabi Rusia.

„Situatia din Kazahstan a aratat ca nu numai fratia slava, ci si cea din Asia Centrala a devenit o tinta”, a declarat el intr-un discurs despre starea natiunii. „Este evident ca Occidentul, cu scopul de a slabi Rusia, va continua cu tactica de a perturba spatiul post-sovietic”.

„Trebuie, data fiind situatia, sa reactionam si sa ne consolidam capacitatile de aparare?”, a continuat el. „Raspunsul este evident: din pacate, daca vrei pace, pregateste-te pentru razboi.”

In ultima vreme, a existat o avalansa de declaratii in Occident si la Kiev potrivit carora Rusia ar putea invada Ucraina. Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca acestea sunt escaladari nefondate si ca Rusia nu ameninta pe nimeni. In acelasi timp, el nu a exclus provocari care sa coroboreze aceste declaratii occidentale si a avertizat ca folosirea fortei pentru a rezolva criza din sud-estul Ucrainei va avea consecinte grave.

La inceputul lunii ianuarie au izbucnit revolte in masa in Kazahstan, cu atacuri asupra politiei si armatei. Presedintele Kassym-Jomart Tokayev a descris evenimentele ca fiind o tentativa de lovitura de stat. Situatia a fost stabilizata pana la 7 ianuarie, in timp ce situatia de urgenta a durat in unele regiuni pana la 19 ianuarie. In urma evenimentelor, 225 de persoane au fost ucise si peste 4.500 au fost ranite.

Comentarii: