externe

Dementa „fake news” in Rusia: Un inalt oficial cere executii pentru „stiri false”, un muzician risca 15 ani pentru ca a ras de Putin

Eforturile autoritatilor din Rusia de a suprima orice voce care critica invadarea Ucrainei ia accente si mai extreme. Vicepresedintele Dumei de stat a Rusiei, camera inferioara a Parlamentului rus, Solban Kara-ool, cere introducerea pedepsei cu moartea pentru cei care raspandesc ceea ce numeste ‚‚stiri false despre razboiul din Ucraina care duc la panica sociala’’.

In acelasi timp, legendarul muzician rus Iuri Sevciuk, care a spus pe scena ca ‚‚Patria nu e fundul lui Putin, care sa fie pupat tot timpul’’, a fost pus sub acuzare pentru asta sub pretextul ca ar discredita fortele armate ale Rusiei. Pedeapsa pentru asa ceva este de pana la 15 ani de inchisoare.

Kara-ool, care este membru al partidului Rusia Unita al lui Vladimir Putin, spune ca e nevoie de o modificare legislativa pentru ca acei care raspandesc alte variante decat cele agreate oficial de regim sa fie executati.

Vicepresedintele Dumei, care este din republica Tuva din apropierea Chinei, componenta a Rusiei, a fost printre cei mai mari promotori ai inaspririi legislatiei pentru pedepsirea vocilor critice.

Zeci de mii de oameni au fost retinuti in Rusia de la inceputul invaziei pentru actiuni de protest, in timp ce aproape 4 milioane au plecat din tara.
Cantaretul Iuri Sevciuk nu este printre cei retinuti, probabil din cauza popularitatii sale care isi are originile in perioada sovietica, dar autoritatile l-au interogat timp de cateva ore dupa concertul tinut in regiunea Ufa.

Kremlinul da semne ca isi va inaspri si mai tare politicile in contextul in care incearca sa acopere o situatie tot mai dificila din punct de vedere militar in Ucraina.

Acolo rusii au regresat masiv in ultimele 2 luni, fiind nevoiti sa se retraga din tot nordul Ucrainei. Ei au pierdut zeci de mii de militari – morti, raniti, prizonieri – si au suferit distrugeri materiale masive. Rusia a mai echilibrat situatia in ultima luna si chiar a reusit avansuri in zona Donbas. Acestea au fost mici si cu pierderi grele, dar acum rusii pot incercui trupele ucrainene din Severodonetk dupa ce au avansat in zona Popasna. In schimb, ucrainenii au reusit un avans semnificativ in ultimele 2 saptamani in regiunea Harkov.

Per total, situatia frontului nu s-a schimbat semnificativ.

In Mariupol un numar important de militari ucraineni baricadati in complexul Azovstal s-au predat, dar altii au ramas acolo si continua sa reziste, blocand in continuare trupe ruse care ar fi putut lupta pe alte fronturi.

Ucraina va deveni tot mai bine inarmata dupa ce America a aprobat un ajutor militar de 40 de miliarde de dolari.

Urmareste-ne si pe:
Lucian Popescu

Share
Published by
Lucian Popescu

Recent Posts

Kim Jon Un primeste cadou un cantec in care este descris drept „tata prietenos” si un „marel lider”

In Coreea de Nord a fost lansata o noua melodie care il lauda pe liderul…

7 ore ago

Politia suedeza a impuscat un barbat care a ranit trei femei cu un cutit

Politia suedeza a impuscat si arestat un barbat care ar fi ranit trei femei cu…

7 ore ago

Castigatorul semimaratonului de la Beijing si-a pierdut medalia. La fel si celilalti trei atleti care au incetinit pentru a-l lasa sa castige

Organizatorii i-au retras medalia de aur lui He Jie la semimaratonul de la Beijing de…

7 ore ago

Aproape jumatate din marile orase ale Chinei se scufunda

Aproape jumatate dintre orasele mari ale Chinei sufera niveluri „moderate pana la severe” de subsidenta…

7 ore ago