Categories: news

Demisie de la varful Primariei Cluj: „M-am trezit intr-o dimineata ca sunt printre pericolele de maxima siguranta nationala”

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Anna Horvath, a declarat joi, intr-o conferinta de presa organizata la sediul UDMR, ca la urmatoarea sedinta de Consiliu Local isi va anunta demisia din functia pe care o are in administratia locala.

Ea a spus ca, dupa 20 de ani de munca in administratie, „cand te trezesti intr-o dimineata, din motive pe care nu le cunosti, ca esti printre pericolele de maxima siguranta nationala, acest lucru in sine este o premisa pe care nu se poate cladi o relatia de conclucrare si incredere reciproca”.

Anna Horvath a spus ca se va lupta in instanta pentru a-si recapata dreptul de a munci in domeniul caruia i s-a dedicat doua decenii, precum si pentru a-si reabilita imaginea.

In ultimele cinci luni, Anna Horvath a avut interdictia de a exercita functia de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, aflandu-se in concediu fara plata.

„De cand s-a instituit pentru mine interdictia de a-mi exercita functia de viceprimar, controlul judiciar fiind de atunci de doua ori prelungit, ultima prelungire ramanand definitiva, prin respingerea contestatiei mele, in 6 martie anul acesta, in aceste cinci luni am fost in concediu fara plata. A insemnat, practic, ca nu am avut niciun venit, aceasta situatie evident purtand toate restrictiile de incompatibilitate cu orice forma de ocupare. Pe de alta parte cei care ma cunosc stiu ca sunt o persoana activa, iar aceasta interdictie care mi se impune si care nu are nicio limita juridica legala sau rationala in timp, ma conduce la concluzia ca nu mai pot sa imi asum aceasta stare de fapt si in urmatoarea sedinta a Consiliului Local, conform procedurilor legale imi voi inainta demisia din functia de viceprimar a municipiului Cluj-Napoca”, a spus Anna Horvath, citata de Agerpres.

Ea a afirmat ca in timpul in care a exercitat aceasta functie a fost preocupata de respectarea atributiilor sale si a prevederilor legale, asa cum a jurat, sa faca tot ceea ce se poate pentru comunitate.

„In aceasta pozitie, insa, deloc usoara cum bine stiti, in situatia in care ramai fidel preocuparii tale de a cauta solutii si rezolvari pentru problemele cetatenilor, intr-un mediu exagerat de birocratie si cu legi ambigue (…) un om ca mine are doua instrumente esentiale — capacitatea de munca imbatabila si reputatia nepatata. In acest moment aceste doua instrumente sunt puse in discutie si se incearca a mi se lua. Motiv pentru care nu-mi ramane decat sa am toata increderea si sa ma lupt in justitie pentru a recapata aceste doua instrumente, pentru a-mi gasi dreptatea si am convingerea ca voi putea face acest lucru”, a mai spus Anna Horvath.

Ea a multumit echipei sale cu care a lucrat la Primaria Cluj-Napoca, precum si edilului Emil Boc si colegilor cu care a lucrat in ultimii ani. Horvath a precizat ca va continua sa reprezinte interesele comunitatii maghiare ca si consilier local. Anna Horvath se afla la al doilea mandat de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca.

Procurorii DNA au dispus, pe 11 octombrie 2016, luarea masurii controlului judiciar pentru 60 de zile fata de Anna Horvath, pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta. Printre obligatiile impuse se afla si aceea sa nu desfasoare activitatea in exercitarea careia a savarsit fapta, respectiv activitatea de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca. Pe 13 octombrie, Horvath Anna a anuntat ca intra in concediu fara plata pana la incheierea cercetarilor, fiind incorect sa fie remunerata daca nu poate presta munca la primarie.

Ulterior, in 20 decembrie 2016, a fost trimisa in judecata de procurorii anticoruptie, sub control judiciar, pentru comiterea infractiunilor de trafic de influenta si spalare a banilor.

Potrivit unui comunicat al DNA, in acelasi dosar a fost deferit justitiei, in stare de libertate, omul de afaceri Zsolt Fodor, acuzat de cumparare de influenta si spalare a banilor.

DNA precizeaza ca faptele de care sunt acuzati cei doi au fost savarsite in perioada februarie — mai.

„Inculpata Horvath Anna, in calitate de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, si-a folosit influenta pe langa functionari publici din cadrul Primariei pentru urgentarea avizarii unor proiecte imobiliare in care inculpatul Fodor Zsolt avea interese economice. Derularea acestor proiecte imobiliare presupunea obtinerea in prealabil a mai multor documente: eliberarea unor certificate de urbanism, confirmarea avizelor de oportunitate, concesionarea unei suprafete de teren, eliberarea autorizatiilor de construire”, se arata in comunicat.

Conform aceleiasi surse, pe 13 mai 2016, Anna Horvath i-a pretins omului de afaceri, in schimbul interventiilor sale, procurarea si remiterea unui numar de 60 de abonamente, in valoare totala de circa 20.000 de lei, la doua festivaluri de muzica. Biletele intentiona sa le ofere ulterior, ca stimulent, voluntarilor care o sprijineau in cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale.

In plus, la finalul lunii februarie 2017, Agentia Nationala de Integritate a constatat incalcarea regimului juridic al conflictului de interese in materie administrativa si a identificat indicii privind posibila savarsirea a infractiunii de conflict de interese in materie penala de catre Anna Horvath, in calitatea sa de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, motiv pentru care a fost sesizata Directia Nationala Anticoruptie — Serviciul Teritorial Cluj.

Astfel, in perioada exercitarii mandatului de viceprimar 2012 — 2016, a participat la sedinta Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca, in cadrul careia a fost adoptata o hotarare prin care s-a dispus alocarea sumei de 90.000 lei catre Asociatia Claudiopolis — Asociatia pentru Dezvoltarea Comunitatii in cadrul careia Anna Horvath detine calitatea de presedinte, si alocarea sumei de 30.000 lei Universitatii Sapientia din partea careia persoana evaluata a beneficiat de foloase prin intermediul contractelor incheiate in calitate de cadru didactic.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

Reactia garzilor de corp dupa ce premierul Slovaciei a fost impuscat. Aliatii lui Robert Fico lanseaza atacuri dure la adresa jurnalistilor si a opozitiei – Video

Publicatia Pravda din Slovacia a dat publicitatii imagini cu momentul in care garzile de corp…

31 de minute ago

Iohannis si Ciolacu se declara „socati” in legatura cu impuscarea premierului Slovaciei: „Condamn cu fermitate astfel de acte extremiste”

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, ca este socat sa afle ca premierul Slovaciei, Robert…

20 de minute ago

Greva in curtea in curtea lui Ciolacu. Angajatii guvernului intra in greva de vineri, nemultumiti ca nu li se maresc salariile cu 30%

Liderul de sindicat al functionarilor din cadrul Guvernului anunta ca acestia vor intra in greva…

O oră ago

A fost impuscat premierul Slovaciei. Au fost cel putin trei focuri de arma

Premierul Robert Fico a fost impuscat la Handlova dupa o sedinta de guvern, el fiind…

O oră ago

Militarii rusi au oprit traficul auto pentru a ataca cu rachete Grad regiunea Harkov din Ucraina. Soferii privesc „spectacolul” din masini – Video

Imagini ireale publicate chiar de armata Rusiei pe retelele de socializare. In mijlocul unei sosele…

2 ore ago

Falsitatea „reformelor” lui Ciolacu, evidentiata de Comisia Europeana: „Deficitul guvernamental se va inrautati semnificativ”

Comisia Europeana avertizeaza ca deficitul guvernamental va urca la 6,9% din PIB in 2024 si…

2 ore ago