„Demiterea lui Liviu Dragnea” si ordine la CCR. Opozitia isi anunta prioritatile, incepe asaltul final

politica

PNL a anuntat, luni, ca printre prioritatile pentru noua sesiune parlamentara se afla demiterea lui Liviu Dragnea. Alte obiective urmarite sunt reintroducerea examenului la finalul clasei a 8-a si a examenului de admitere la facultate, si abrogarea OUG 114/2018.

„Pentru inceputul noii sesiuni parlamentare PNL lanseaza in dezbatere publica, pentru ca ulterior sa depuna initiative legislative urmatoarele proiecte, modificarea Legii Educatiei Nationale astfel incat sa fie reintrodus examenul la finalul clasei a 8 a pentru intrarea in liceu si examenul de admitere la facultate. De asemenea PNL propune dublarea numarului de consilieri scolari astfel incat scolile sa poata asigura prin consilieri indrumarea copiilor pentru cel mai bun traseu educational”, a declarat Raluca Turcan, luni, dupa Biroul Politic National al PNL.

Liderul grupului liberalilor din Camera Deputatilor, Raluca Turcan, a adaugat ca „PNL va depune o initiativa legislativa pentru ca fiecare scoala sa beneficieze de cabinet medical dotat, cu asigurarea personalului de specialitate”.

Senatorul PNL Florin Citu a precizat ca liberalii vor cere urgentarea votului privind solicitarea DNA de urmarire penala a presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu.

„Prioritati la Senat: am anuntat deja motiune simpla pentru ministrul Teodorovici, vom depune in prima zi din sesiune sau in primele saptamani. In acelasi timp avand in vedere schimbarile de la Senat credem ca acum avem voturi suficiente pentru a demara o comisie de ancheta in mai multe domenii, precum ASF si vom cere urgentarea votului pentru inceperea urmaririi penale pentru presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu”, a afirmat Florin Citu, luni, in Parlament, citat de Mediafax.

Demiterea lui Liviu Dragnea si celelalte prioritati legislative

Alte prioritati ale PNL in urmatoarea sesiune parlamentara sunt:

  • Revocarea lui Liviu Dragnea din functia de Presedinte al Camerei Deputatilor. Acesta a refuzat de doua ori convocarea sesiunilor extraordinare, solicitate de 1/3 dintre deputati in luna august 2018 si ianuarie 2019. A incalcat principiul constitutional al separatiei puterilor in stat, al independentei justitiei si a folosit functia in interes propriu. A facut declaratii fara mandat, in numele Camerei Deputatilor, impotriva SUA, UE si NATO. A blocat abuziv initiativele parlamentare ale partidelor din Opozitie. Este condamnat definitiv in dosarul fraudarii referendumului si cercetat in alt dosar – nu are calitate nici morala, nici profesionala sa ocupe aceasta functie;
  • Amendarea Bugetului de stat pentru anul 2019 pe prioritatile de dezvoltare ale Romaniei, nu ale infractorilor. Romania are nevoie de un buget care sa sustina investitiile, sa finanteze domenii prioritare pentru tara noastra precum: educatia, sanatatea si infrastructura rutiera;
  • Reconfigurarea majoritatii parlamentare;
  • Asigurarea functionarii institutiilor statului de drept si a echilibrului puterilor in stat;
  • Redarea unui echilibru al CCR in perspectiva noilor numiri;
  • Blocarea politizarii institutiilor publice aflate sub control parlamentar: CCR, CNA, TVR, Avocatul Poporului, Banca Nationala etc.
  • Impunerea unei solicitari din partea Parlamentului Romaniei pentru expertiza din partea Comisiei de la Venetia pentru modificarile la Codul penal si Codul de procedura penala;
  • Colaborarea cu partenerii internationali

Nu in ultimul rand, pe lista prioritatilor PNL pentru urmatoarea sesiune parlamentara se afla si abrogarea legii privind recursul compensatoriu si stoparea de urgenta a infractiunilor savarsite de eliberatii lui Tudorel Toader care pun in pericol zi de zi siguranta si integritatea fizica a romanilor.

De asemenea, tot in domeniul justitiei PNL propune abrogarea Legii nr.169/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, de modificare si de completare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, de modificare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal.

„Scopul acestei initiative legislative este acela de a elimina perturbarile sociale provocate de Legea nr.169/2017, pe de o parte, si de a modifica Codul penal pentru a spori increderea populatiei in functia de preventie a pedepsei, care se realizeaza prin descurajarea condamnatului, care suporta efectul de constrangere a executarii pedepsei penale. Urmarim ca pedeapsa si, in mod special, executarea pedepselor sa-si atinga scopul general de descurajare la savarsirea unor fapte grave antisociale, a faptelor savarsite cu violenta. Asa cum urmarim ca functia de exemplaritate si cea de constrangere in cazul pedepselor pentru savarsirea unor fapte cu violenta sa se realizeze prin efectuarea unei fractii mai mari din pedeapsa aplicata pana la liberarea conditionata, toate avand drept ultim scop reducerea recidivei. Asadar, urmarim sporirea sigurantei cetateanului roman ca urmare a micsorarii fenomenului infractional, in mod special a partii acestui fenomen care consta in faptele savarsite cu violenta”, se arata in document.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: