„Democratie” in sfera de influenta a Rusiei. Noul presedinte al Turkmenistanului este fiul fostului presedinte: „Demonstreaza ireversibilitatea procesului de democratizare a societatii moderne turkmene”

externe

Electoratul din Turkmenistan a votat sambata intr-un scrutin prezidential al carui rezultat este cunoscut dinainte si care ii va permite fiului actualului lider sa preia fraiele acestei tari, una dintre cele mai izolate si autoritare din lume, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Schimbarea la conducerea tarii de la Gurbanguli Berdimuhamedov la fiul sau Serdar, care a cunoscut o ascensiune politica fulgeratoare, va marca prima schimbare majora in ultimii peste 15 ani in Turkmenistan.

Oficial, in cursa s-au inscris noua candidati, dar nu exista nicio indoiala ca scrutinul va fi castigat de Serdar Berdimuhamedov, in varsta de 40 de ani, care a promis ca va continua politica imprevizibilului sau tata.

Actualul presedinte, Gurbanguli Berdimuhamedov, sef al guvernului, aflat totodata la conducerea Senatului, a fost principala figura a tarii dupa moartea predecesorului sau, in 2006.

Celebru pentru aparitiile sale pe bicicleta, calare sau la sala, in jurul sau s-a construit un adevarat cult al personalitatii.

Cunoscut in strainatate pentru aparitiile sale inedite la televizor, precum cea in care compune rap patriotic impreuna cu nepotul sau, luna trecuta Gurbanguli Berdimuhamedov si-a anuntat brusc retragerea in favoarea „generatiei tinere”.

Televiziunea de stat din aceasta fosta republica sovietica bogata in petrol a asigurat ca alegerile de sambata demonstreaza „ireversibilitatea procesului de democratizare a societatii moderne turkmene”.

Sectiile de votare s-au inchis la ora 14:00 GMT, iar autoritatile au anuntat o participare de peste 97%. Rezultatele preliminare vor fi anuntate in cadrul unei conferinte de presa duminica, a declarat pentru AFP o sursa guvernamentala.

Ceremonia de investire este programata pentru sambata viitoare, potrivit presei de stat.

Alegerile au loc pe un fundal international tensionat, creat de invazia rusa in Ucraina. Mass-media de stat controlate de guvern au trecut aproape sub tacere acest conflict pe care l-au prezentat drept o „situatie complicata”.

Serdar Berdimuhamedov a avut o ascensiune rapida. A ocupat functiile de viceministru de externe si guvernator regional, dupa care, anul trecut, a deveni vicepresedinte al cabinetului ministerial si membru al puternicului Consiliu de Securitate. Ramane insa putin cunoscut, biografia sa oficiala mentionand doar ca este „cel mai experimentat” dintre candidati, in pofida faptului ca este cel mai tanar.

Gurbanguli Berdimuhamedov a confirmat ca va ramane in politica ca presedinte al Senatului. Potrivit lui Ruslan Miatiev, editor al ziarului independent Turkmen.News, cu sediul in Europa, adoptarea unor amendamente constitutionale ar putea acorda mai multa putere legislativului „daca ceva nu merge bine cu Serdar”.

Serdar Berdimuhamedov a calificat propria candidatura prezidentiala drept o „mare responsabilitate”, inclusiv pentru generatiile mai tinere, aparute dupa destramarea URSS, promitand totodata ca va merge pe urmele tatalui sau.

Economia Turkmenistanului este aproape total dependenta de vanzarile de gaze naturale, in special catre China, si a avut foarte mult de suferit de pe urma recesiunii economice globale de la inceputul pandemiei de coronavirus.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: