Democratii il cauta pe Trump la cadouri: Crose de golf si un pumnal de 24.000 de dolari printre cadourile primite, pe care fostul presedinte a uitat sa le declare

externe

In timpul mandatului lui Donald Trump, Casa Alba nu a declarat mai mult de 100 de cadouri de la natiuni straine in valoare de peste un sfert de milion de dolari, potrivit unui raport al guvernului SUA, iar cateva dintre aceste cadouri – inclusiv un tablou in marime naturala a lui Trump oferit de presedintele El Salvador si crose de golf de la premierul Japoniei – lipsesc inca din inventar, potrivit The Guardian.

Dezvaluirile au fost facute vineri, intr-un raport al democratilor din Comisia de Supraveghere a Camerei.

Raportul detaliaza numeroase articole nedeclarate, printre care 16 cadouri din Arabia Saudita in valoare totala de peste 45.000 USD, inclusiv un pumnal evaluat la 24.000 USD si 17 cadouri din India care includ butoni scumpi, o vaza si un model de Taj Mahal de 4.600 USD.

Legea pentru cadouri si decoratiuni straine prevede ca darurile de peste 480 USD oferite presedintelui, vicepresedintelui si familiilor acestora de catre oficialii straini trebuie declarate departamentului de stat.

Raportul, care citeaza inregistrarile departamentului de stat, spune ca numarul de cadouri raportat de Trump si familia sa este mai mic decat numarul dezvaluit de presedintii anteriori.

Potrivit congresmanului democrat Jamie Raskin, constatarile indica „o nerespectare a statului de drept si gestionarea gresita sistematica a cadourilor mari”.

In total, se arata in raport, desi Casa Alba a raportat unele cadouri catre departamentul de stat intre 2017 si 2019, nu a raportat mai mult de 100 de cadouri straine cu o valoare totala de peste 250.000 de dolari.

In plus, oficialii federali nu au reusit sa gaseasca un tablou in marime naturala a lui Trump care, conform corespondentei interne a Casei Albe, a fost comandat de presedintele El Salvador si livrat ambasadei SUA in El Salvador drept cadou pentru Trump chiar inainte de alegerile din 2020. Potrivit raportului, ambasadorul SUA in El Salvador a contactat oficialii americani cu privire la cadou si a cerut ajutor pentru expedierea acestuia.

Raportul spune ca „nu exista inregistrari ale locului in care se afla pictura”, dar ca unele inregistrari sugereaza ca este posibil sa fi fost mutat in Florida in iulie 2021 ca proprietate a lui Trump.

Crose de golf in valoare de mii de dolari, oferite lui Trump in 2018 si 2019 de Shinzo Abe, pe atunci prim-ministru al Japoniei, nu sunt inregistrate.

Raportul este rezultatul unei investigatii de un an privind omisiunea lui Trump de a inregistra cadourile straine in timpul mandatului, potrivit Washington Post, si are 15 pagini.

„Descoperirile preliminare de astazi sugereaza din nou nesocotirea de catre administratia Trump a statului de drept si gestionarea sistematica gresita a cadourilor generoase de la guverne straine, inclusiv multe cadouri luxoase personalizate care depasesc cu mult limita de valoare legala, dar nu au fost niciodata declarate – unele care inca lipsesc astazi”, a spus Raskin intr-o declaratie.

Potrivit acestuia, comisia va „ramane angajata sa urmareasca faptele pentru a determina masura in care fostul presedinte Trump a incalcat legea sau a incalcat constitutia atunci cand nu a raportat cadourile si a intrat in posesia obiectelor de valoare fara a plati pretul echitabil al pietei pentru ele.”

Steven Cheung, un purtator de cuvant al lui Trump, sustine, intr-o declaratie, ca „multe articole au fost primite fie inainte, fie dupa ce a devenit presedinte”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: