externe

Democratiile occidentale se confrunta cu o criza majora de incredere, arata un sondaj de opinie. Urmeaza un an electoral crucial

Majoritatea alegatorilor din sapte tari occidentale, printre care Statele Unite, Franta si Marea Britanie, considera ca democratia lor se afla intr-o stare mai proasta decat in urma cu cinci ani, potrivit unui sondaj ale carui rezultate au fost consultate de Politico.

Aproape sapte din zece respondenti americani au declarat ca starea democratiei s-a deteriorat in ultimii ani, in timp ce 73% dintre participantii la sondaj au impartasit aceeasi opinie in Franta. In Marea Britanie, mai mult de sase din 10 respondenti au declarat ca democratia functioneaza mai putin bine decat in urma cu cinci ani, potrivit sondajului care a fost realizat de Ipsos in septembrie.

Rezultatele releva o anxietate generalizata cu privire la starea democratiei inaintea unor runde de alegeri importante in Statele Unite, Marea Britanie si Uniunea Europeana in anul care urmeaza.

In toate tarile, cu exceptia uneia – care a inclus Croatia, Italia, Polonia si Suedia – aproximativ jumatate dintre alegatori s-au declarat „nemultumiti” de modul in care functioneaza democratia, in timp ce majoritatile au fost de acord cu afirmatia ca sistemul este „aranjat” in favoarea celor bogati si puternici si ca este nevoie de „schimbari radicale”.

Doar in Suedia, o majoritate clara, 58%, s-a declarat multumita de modul in care functioneaza sistemul de guvernare.

In randul tarilor UE, sondajul a evidentiat opinii profund contrastante cu privire la starea Uniunii. Majoritatea respondentilor din tarile intervievate s-au declarat in favoarea UE, dar o pluralitate de respondenti din toate tarile s-au declarat nemultumiti de starea democratiei la nivelul UE, in timp ce doar o minoritate infima a declarat ca simte ca are vreo influenta asupra deciziilor UE.

Rezultatele sondajului vor da de gandit liderilor UE, care se pregatesc pentru alegerile pentru Parlamentul European. In timp ce alegatorii aleg Parlamentul in mod direct, alegerea celor care vor obtine posturile de conducere – cum ar fi presedintele Comisiei Europene, ramura executiva a blocului, sau seful Consiliului UE, care reuneste sefii de stat si de guvern – este indirecta. Liderii nationali isi aleg candidatii, care sunt apoi inaintati Parlamentului pentru confirmare.

In ultimii ani, partidele politice de la nivelul UE au incercat sa faca procesul mai democratic, cerand liderilor sa acorde posturi de conducere candidatilor principali, sau Spitzenkandidaten, din partea partidului care obtine cele mai multe voturi in alegeri. Insa acest sistem a fost ignorat de lideri dupa ultimele alegeri, cand acestia l-au respins pe candidatul principal al Partidului Popular European conservator, Manfred Weber, in favoarea actualei presedinte al Comisiei, Ursula von der Leyen.

Sondajul a fost realizat in perioada 21-30 septembrie, online. Respondentii cu varste de peste 16 ani au fost chestionati in Croatia, Franta, Italia, Polonia, Suedia si Regatul Unit, in timp ce in Statele Unite au fost chestionati adulti cu varste de peste 18 ani.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Gunoierii din Paris au intrat in greva. Ei cer un „bonus olimpic” si o crestere salariala

Aproximativ 400 de angajati de la salubrizare din Paris au intrat marti in greva, cerand…

3 ore ago

Bucurestean ucis in strada de doi indivizi, acestia l-au lovit cu batele. Medicii au incercat in zadar sa il resusciteze – Video

Trei indivizi s-au luat la bataie, pe Bulevardul Constructorilor din Bucuresti, langa Parcul Crangasi, starnind…

3 ore ago

Opt ceasuri ale lui Michael Schumacher s-au vandut la licitatie cu 4 milioane de franci elvetieni

Ceasuri apartinand lui Michael Schumacher, septuplu campion mondial de Formula 1, s-au vandut, marti, cu…

3 ore ago

Incendiu in Muntii Rodnei. Ard sase hectare de teren

Un incendiu a izbucnit, marti seara, in Muntii Rodnei, in apropiere de varful Toroioaga, informeaza…

3 ore ago

Un lider local al partidului de extrema dreapta Alternativa pentru Germania a fost amendat pentru utilizarea unui slogan nazist

Bjoern Hoecke, lider al partidului de extrema dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) din landul Turingia…

3 ore ago