Demonstratii in Franta: Aproape 100.000 de oameni au iesit pe strazile Parisului

externe

Persoane imbracate in negru au incendiat cosurile de gunoi si au aruncat cu proiectile in politistii din Paris, care au raspuns cu gaze lacrimogene, marti, la un mars impotriva presedintelui Emmanuel Macron si a proiectului de revizuire a pensiilor profund nepopular, potrivit Reuters.

Politia spune ca au fost 27 de arestari pana in prezent in capitala.

Ciocniri au izbucnit si la mitinguri din orase precum Rennes, Bordeaux si Toulouse. In Nantes au fost incendiate masini si sucursala unei banci.

Desi frustrarea publica s-a transformat intr-un sentiment anti-Macron, nivelul violentelor de marti nu a fost nici pe departe la nivelul celui de saptamana trecuta, iar mitingurile au fost in mare parte pasnice.

La inceputul zilei, guvernul a respins o noua cerere a sindicatelor de suspendare si regandire a proiectului de lege a pensiilor. Guvernul a spus ca este mai mult decat dispus sa discute cu sindicatele, dar pe alte subiecte, si a repetat ca va ramane ferm pe pozitie in privinta reformei.

Milioane de oameni au demonstrat si au facut greva incepand cu mijlocul lunii ianuarie pentru a-si arata opozitia fata de proiectul de lege.

Protestele s-au intensificat de cand guvernul a promovat proiectul de lege in parlament fara vot.

Politia a spus ca 93.000 de oameni au marsaluit la Paris marti, mai putin decat recordul de 119.000 la demonstratia din 23 martie, dar mai mult sau egal cu demonstratiile anterioare din ianuarie.

Un protestatar din Paris a captat starea de spirit a oamenilor, cu un banner pe care scria: „Franta este suparata”.

Macron, care a promis ca va realiza reforma pensiilor in ambele campanii prezidentiale, spune ca este nevoie de schimbare pentru a mentine finantele tarii in echilibru. Sindicatele si partidele de opozitie spun ca exista si alte modalitati de a face asta.

„Am propus o cale de iesire… si este intolerabil ca suntem din nou blocati”, a declarat seful sindicatului CFDT, Laurent Berger.

Marti, mitingurile au fost initial in mare parte pasnice, cu ciocniri rare.

In Nantes au fost incendiate intrarea intr-o sucursala a bancii BNP Paribas si o masina, in timp ce unii protestatari au tras focuri de artificii in politie.

„Sunt impotriva violentei, dar inteleg oamenii care merg atat de departe”, a spus postasul pensionar Noel Cassin, in varsta de 69 de ani, la Nantes. „Daca mergi doar la demonstratii, canti si mananci carnati, apoi mergi acasa dupa ce ai pierdut o zi de munca (si nu obtii niciun rezultat), este inutil”.

Tot in vestul Frantei, protestatarii au blocat soseaua de centura a orasului Rennes si au incendiat o masina abandonata.

La Paris si la Marsilia, protestatarii au blocat sinele de tren.

Grevele in sectoarele transporturilor, aviatiei si energiei au continuat sa perturbe calatoriile.

Cu toate acestea, intr-o miscare care a adus o usurare atat pentru parizieni, cat si pentru turisti, gunoierii din oras au spus ca isi suspenda greva de cateva saptamani, care a lasat strazile din jurul unor repere celebre sub mormane de gunoi.

De asemenea au intrat in greva mai putini profesori. Liderii sindicali au subliniat ca inflatia ridicata face ca muncitorii sa sacrifice mai greu o zi de salariu.

De asemenea, au fost mai putini protestatari in Marsilia si in alte orase decat la mitingurile anterioare.
Charles de Courson, de la partidul de opozitie Liot, a spus ca autoritatile franceze ar trebui sa invete din situatia din Israel, unde guvernul tocmai a oprit o revizuire controversata a justitiei.

Turnul Eiffel, Arcul de Triumf din Paris si Palatul Versailles au fost din nou inchise pentru vizitatori.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: