Departamentul de Stat al SUA aproba vanzarea de F-35 catre Grecia. Costul este de 8,6 miliarde de dolari

externe

lovituri aeriene. SUA, Siria, Gardienii Revolutiei

Grecia ar putea primi pana la 40 de avioane F-35 la un cost estimat de 8,6 miliarde de dolari, relateaza Euractiv.

Departamentul de Stat al SUA a aprobat vanzarea de produse militare straine (FMS) catre Grecia, pana la 40 de avioane de vanatoare F-35A de generatia a 5-a, impreuna cu 42 de motoare Pratt & Whitney F135-PW-100 (40 instalate si 2 de rezerva), pentru un cost estimat de 8,6 miliarde USD. Agentia de Cooperare pentru Securitate si Aparare a Statelor Unite (DSCA) a notificat Congresul cu privire la aceasta posibila vanzare la 26 ianuarie 2024.

De remarcat ca FMS nu mentioneaza nici arme aer-aer si nici arme aer-sol in pachetul care va fi livrat. Totusi, avand in vedere ca suma pe care trebuie sa o achite Grecia (8,6 miliarde de euro pentru pana la 40 de F-35A) este apropiata de cea achitata de Germania (8,3 miliarde de euro pentru 35 de F-35A), acesta din urma incluzand mai multe tipuri diferite de rachete si PGM-uri (Precision Guided Munitions – Munitie ghidata cu precizie), se poate aprecia ca si anumite tipuri de armament vor face parte din afacere.

In timp ce Fortele aeriene elene vor putea opera „pana la 40 de F-35A”, achizitia ar putea fi impartita in doua transe: potrivit unor surse grecesti, primul lot ar trebui sa includa 20 de avioane, cu un al doilea lot de inca 20 de avioane.

Guvernul elen a solicitat oficial achizitionarea urgenta de avioane Lockheed Martin F-35 Lightning II de generatia a cincea pentru Fortele Aeriene elene printr-o scrisoare oficiala de solicitare (LOR) adresata Departamentului american al Apararii la 6 noiembrie 2020.

Achizitia de F-35 va fi cel mai mare program de investitii al Fortelor Aeriene Elene din toate timpurile si unul dintre numeroasele programe de achizitii pe care Atena le-a lansat in ultimii ani pentru a-si moderniza armata.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: