Departamentul de Stat al SUA dezvaluie posibilele optiuni de trimitere a avioanelor F-16 in Ucraina

externe

avioane F-16, aprobare, Statele Unite, Danemarca, Olanda, Ucraina, anthony blinken,

Orice potential transfer de avioane de lupta F-16 catre Ucraina, fie din partea Statelor Unite, fie de la o tara aliata, ar dura luni de zile. Potrivit lui Stan Brown, principalul adjunct al secretarului adjunct al departamentului pentru Biroul pentru afaceri politico-militare, desi SUA nu a anuntat ea insasi niciun transfer de avioane de lupta F-16 catre Ucraina pana in prezent, sustine intentia altor aliati de a livra aceste avioane Kievului, relateaza Military Times.

Brown a subliniat ca transferul unor astfel de avioane catre Ucraina trebuie sa fie o abordare cuprinzatoare, care sa includa atat pregatirea pilotilor, cat si a personalului care sa se ocupe de mentenanta.

Unul dintre primii pasi in cadrul unui potential transfer de avioane F-16 va fi licenta de instruire a acelor aviatori, inainte ca licenta de transfer a aeronavelor sa fie eliberata.

Apoi, aeronavele in sine trebuie sa fie identificate – indiferent daca vor fi livrate prin intermediul unui transfer de la o terta parte sau printr-un  alt mecanism – inainte de a dezvolta un plan de utilizare a aeronavelor de catre armata ucraineana.

Brown a mentionat ca Departamentul de Stat lucreaza deja pentru a finaliza documentele pentru cererile de transfer de la terti care vin din partea unor natiuni precum Olanda, astfel incat sa poata incepe pregatirea pilotilor.

El nu a precizat calendarul pentru momentul in care aceste documente vor fi gata, dar a mentionat ca „acum se progreseaza mult mai rapid”.

Danemarca si Tarile de Jos au condus „coalitia avioanelor de lupta”, care discuta despre instruirea pilotilor ucraineni pe avioane de lupta occidentale si despre potentiala furnizare de avioane de lupta.

Guvernul danez este pregatit sa transfere Ucrainei avioane de lupta F-16 cu aprobarea producatorilor de avioane din SUA.

Primul ministru Mark Rutte a declarat ca Olanda nu a luat inca o decizie cu privire la trimiterea de avioane de lupta F-16 in Ucraina, dar ca „ia in considerare in mod serios” o astfel de optiune.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: